Een Mens voor de Lens: Ietse de Groot

Bijna 45 jaar een begrip als bloemist in Zuidbroek. Bloemist Munneke te Zuidbroek deed in 1969 zijn bloemenzaak over aan de toen amper 24 jarige Ietse Jan Albert de Groot uit Haren. Je zou zeggen: Hoe kwam hij nou in Zuidbroek terecht? Nou, zijn broer Gerrit, bekende Volvo-dealer in Roden, was getrouwd met Geesje Munneke uit Zuidbroek, dochter van de oude bloemist.

Ietse had de Tuinbouwschool doorlopen, hoveniersdiploma’s gehaald en de opleiding bloemsierkunst gedaan. Ondertussen werkte hij al enkele jaren als planten-  en bloemenkweker, hovenier en bloembinder bij de firma Dijkhuizen in Haren. In Zuidbroek lag toen zijn kans om een eigen bloemenwinkel  te beginnen.  Het enige wat nog ontbrak was het middenstandsdiploma daarom kon nog niet worden voldaan aan alle vestigingseisen. Maar al gauw werd de naam van Munneke verwijderd en prijkte ‘Bloemenhuis de Groot’ op de winkelpui. 
 
 
De eerste jaren reisde hij nog op en neer van Haren naar Zuidbroek. Soms met het openbaar vervoer maar vaak ook liftend. Een bereidwillige scooterrijder pikte hem dan in Waterhuizen op en zo liftte Ietse mee naar Zuidbroek. Echter, de scooterrijder ging trouwen en in Winschoten wonen, hij bestelde nog wel een bruidsboeket maar het liften was voorbij. Van Munneke mocht Ietse daarna een oude tour-brommer lenen.  
 
Verkering
Ietse bezorgde wekelijks voor de zondagse kerkdienst een bloemstuk. De koster van die kerk had een mooie dochter die toen nog in de verpleging werkte. In 1972 trouwde hij met Wilhelmina (Minie) Hofstede en samen kochten Ietse en Minie het pand van Kruijer aan de Kerkstraat in Zuidbroek.  Ze verbouwden het huis tot winkel/woonhuis en creëerden er een knusse en vooral gezellige bloemenwinkel onder de naam ‘Bloembinderij de Groot’. 
 
Creatieve workshops
In 1975 was Ietse de Groot zijn tijd al vooruit door toen al cursussen in bloemsierkunst te verzorgen.  Eerst bij Scholten Karton in Sappemeer en daarna volgden vrouwen- verenigingen,  Stichting 70 en ook groepen belangstellenden. In het begin waren de sessies in de Menterne en bij Hotel Hulsebos maar later professioneler en ook gezelliger in eigen winkel/ bloembinderij. 
 
Zakelijke markt
Sinds 1975 verzorgt Bloembinderij de Groot ook de aankleding van verschillende stands op beurzen en tentoonstellingen o.a. in de Prins Bernardhoeve, Martinihal, Rijnhal in Arnhem en IJslandhal in Zwolle. Bedrijven in de regio kunnen ook op hem rekenen. Van wekelijks een bloemetje op de balie tot het aankleden en versieren van zalen en congrescentra. Uw zakelijke relatie bedanken of feliciteren middels een mooi boeket? Hij bezorgt snel en het bloem-stuk wordt persoonlijk overhandigd. 
 
Bijzondere gelegenheden
Ook bij speciale gebeurtenissen helpen Ietse en Minie graag. Of het nu gaat om een bruiloft, jubileum of uitvaart, ze bieden een passend en gevarieerd assortiment en verzorgen desgewenst ook de aankleding en decoratie. Op dit soort mo-menten is persoonlijk contact wenselijk. 
 
Excursies en rondleidingen
Sinds 1995 verzorgt Ietse rondleidingen in De Heemtuin van Muntendam en ook al ruim 10 jaar excursies in dit schitterende natuurpark, met een paradijselijke diversietijd van heide, bos en vijvers waar je van jong tot oud rustig een dag kunt vertoeven. Hiervoor is veel belangstelling variërend van 5, 10 en 20 personen. Ook begeleidt hij regelmatig excursies naar het uitgestrekte hoogveengebied Fochteloërveen met de kraanvogels en de mooiste orchideeën op dit uitgestrekte hoogveengebied met de bijna oneindige horizon. Maar ook dichterbij verzorgt Ietse excursies naar de flora en fauna in Woudbloem met prachtige waterplanten, broedende waterhoentjes, de waterspitsmuis, blauwe glazenwasser libellen, heikikkers  en zilverreigers. Niet doelloos dwalen maar gericht observeren. Ter voorbereiding vertoefd hij regelmatig met enkele bekende ecologen en natuurwetenschappers in onze prachtige Groninger natuurgebieden. Soms tot diep in de nacht, vanuit een tentje of vogelkijkhut, observeren om zich zo voor te bereiden op excursies van dassenburchten en vleermuizennesten.  In het Midwolderbos met historische stinzenplanten, wilde- en kruidige planten en in het najaar zie je daar de mooiste paddenstoelen. Of een excursie naar het vogel- paradijs Lauwersmeer waar de visarend bijgenaamd ‘de vliegende deur’ zijn broedterrein heeft. 
 
Tijdtrends
Het is een prestatie om in de bloemsierkunst de dagelijkse tijdtrends bij te blijven en dat is samen met zijn vrouw Minie goed gelukt. “Hoe doe je dat?“ vroeg ik.  “Vakliteratuur voortdurend bijhouden, bloemententoonstellingen en florabeurzen bezoeken en eigen inspiratie en creatie”. Heden is de winkel van Bloembinderij de Groot nog een genoegen om er even doorheen te struinen. Maar vooral de kunstwerken van bloemstukken en de Biedermeier boeketten zijn een feest voor jezelf en als cadeau.  Ietse is verantwoordelijk voor de dagelijkse aanvoer van verse bloemen en planten. Hij betrekt van een leverancier die rechtstreeks op de klokken van bloemenveiling Rijnsburg inkoopt en staat dus vierkant achter de kwaliteit. Minie ontfermt zich over de winkel. Haar liefde en passie voor decoratie en styling zie je terug in de aankleding van de steeds fleurige etalage. Samen vormen ze een enthousiast team en staan dagelijks voor u klaar. Voor advies, een boeket naar uw smaak samengesteld, of de laatste stylingtips. Het assortiment van veel bloemen, heel natuurlijk in vele kleuren en vooral smaakvol gecombineerd in prach-tige boeketten. Maar ook de mooiste groene en bloeiende planten en een klei-ne collectie woonaccessoires is altijd de moeite waard om een kijkje nemen in de winkel. 
 
Hobby’s 
Ik vroeg: ‘Wat zijn je hobby’s?’
“Mijn hobby is bloemschikken en de natuur, de excursies en rondleidingen in de natuur, maar vooral geniet ik van het menselijk contact in en om de winkel.
We zijn heel blij en dankbaar met onze 3 dochters, 3 schoonzoons, onze zoon en schoondochter en de 7 kleinkinderen. Ze wonen allemaal in het Noorden.” 
 
Vakanties? 
Jaarlijks naar de camping in Grolloo. 
 
Rienus Huis - rienus@makelaarhuis.nl
Tel. 06-25043902