De geheimen van het Fochteloërveen

Het Fochteloërveen, op de grens van Friesland en Drenthe is één van de laatst overgebleven grote stukken hoogveen in Nederland. De totale oppervlakte ongeveer 330 hectare. Het is een gebied, waar het ‘oorverdovend stil’ kan zijn, afgezien van vogelgeluiden.

Wijnand Dijkstra van Natuurmonumenten kent het gebied op zijn duimpje en zal u inwijden in de geheimen van dit unieke natuurgebied. Hoor en zie hoe mensen zich al vanaf de jaren ’30 ingespannen hebben om dit gebied te behouden (zelfs koningin Wilhelmina heeft er nog haar steentje aan bijgedragen) en leer meer over de zorgen om turfwinning, ontginning, ruilverkaveling, wegstromen van water in de naburige gebieden.
Nu is het een prachtig hoogveen- en heidereservaat, waar de roodborsttapuit en de roodhalsfuut verblijven en waar sinds een aantal jaren weer kraanvogels broeden.
Naast moeras en heide vind je er aan de randen ook bos en grasland, met velden vol bloemen, zoals de klokjesgentiaan, beenbreek, kamille en papaver; waar in de zomer het veenbesblauwtje en het heideblauwtje ronddartelen. Het kan tevens een mooie voorbereiding zijn op de excursie naar het Fochteloërveen, die de vereniging op 14 september a.s. van dit jaar organiseert. Voorafgaand aan de lezing is er een algemene ledenvergadering.

Reactie toevoegen