Werkgroep Centrum Zuidbroek

Jaaroverzicht 2007
Eind 2006 hoort U voor het eerst van de Werkgroep Centrum Zuidbroek. De supermarkt komt in zwaar weer, het gonst van de geruchten en het dreigt nu echt de verkeerde kant op te gaan. Een groep verontruste burgers besluit de publiciteit te zoeken en de Werkgroep Centrum Zuidbroek is geboren. Begin 2007 gaat het echt mis en komen achtereenvolgens de supermarkt en de Novy definitief leeg te staan. De Werkgroep zoekt contact met diverse partijen waaronder de Provincie en de Gemeente. Daarnaast wordt de Werkgroep benaderd door o.a. projectontwikkelaars en leggen de Werkgroepleden hun oor te luister bij de bewoners van Zuidbroek. Na een aarzelende start met de diverse partijen die zich onder andere afvroegen wat nu de status en legitimiteit van de Werkgroep was ontstaat er een zeker vertrouwen bij met name wethouder Ploeger en wordt de Werkgroep gesprekspartner (klankbord, luis in de pels, waakhond) van de gemeente.

Van het begin af aan heeft de Werkgroep de dorpsvisie Zuidbroek als uitgangspunt gehad. In deze dorpsvisie die in 2006 samen met de inwoners van Zuidbroek tot stand gekomen is geeft vooral het hoofdstuk “kwaliteiten en knelpunten” ruim voldoende aan hoe er door de bewoners van Zuidbroek tegen hun centrum wordt aangekeken. Vanuit dat standpunt adviseert de Werkgroep de gemeente het plangebied zo groot mogelijk te maken en o.a. de jachthaven en “de Broeckhof” in de plannen te betrekken. In het voorjaar gaan Werkgroep en wethouder uit elkaar met het verzoek van de wethouder om even geduld te oefenen omdat hij met een aantal zaken bezig is.
In september is er opnieuw contact. In de tussenliggende periode hebben o.a. de plannen voor een outletcenter uitgebreid de pers gehaald. De gemeente deelt de Werkgroep mede dat ze 1 oktober een bijeenkomst in “de Broekhof” wil beleggen. Tijdens deze bijeenkomst zal een overzicht van de gebeurtenissen en de stand van zaken op dat moment gepresenteerd worden door het college. De gemeente ziet in de Werkgroep de partij die vervolgens onder de bevolking de reacties zou kunnen peilen.
Met de Werkgroep wordt afgesproken na deze informatieavond te inventariseren hoe de bewoners van Zuidbroek hier zelf over denken. Maandagavond 1 oktober wordt een gedenkwaardige avond. De Broeckhof is niet groot genoeg en er zijn twee sessies nodig om iedereen de gelegenheid te geven aanwezig te zijn. Tijdens deze avond presenteert de gemeente de geschiedenis tot dan toe, het plangebied zoals dat op dat moment als uitgangspunt dient en geeft een overzicht van de gedane aankopen in dit plangebied. Na afloop van deze avond kunnen de bewoners een formulier meenemen. De bedoeling is dat ze dit formulier gebruiken voor vragen, opmerkingen en ideeën over het gepresenteerde. Donderdagavond 11 oktober wordt er in aansluiting op deze informatieavond een bijeenkomst georganiseerd door de Werkgroep. Deze avond zijn er opnieuw 85 Zuidbroekers aanwezig. De Werkgroep begint met een samenvatting van het voorgaande en een korte opsomming van de reeds binnengekomen schriftelijke reacties. Vervolgens wordt de zaal in 8 groepen verdeeld die gezamenlijk aan de slag gaan. Kort samengevat uit de groepspresentaties en de ingediende formulieren zijn de wensen van de bevolking: Een ruime supermarkt, ruimte voor meerdere winkels, de Broeckhof functies binnen het plangebied ingevuld en zo weinig mogelijk versnipperd, een prominente plaats voor de haven, woonruimte voor 55+ en starters, het vracht- en sluipverkeer dient geweerd te worden, nieuwbouw maximaal 3 hoog met aandacht voor authentieke gevels. (zoals aan de noordzijde van het Winschoterdiep). Donderdagavond 18 oktober heeft de Werkgroep vervolgens overleg met het bestuur van de Broeckhof. Hier werd nog eens bevestigd dat de doelstellingen van de stichting en de Werkgroep grotendeels overeenkomen en dat deze ook terugkomen in de wensen en ideeën van de bevolking.
Tijdens de collegevergadering van 23 oktober heeft de Werkgroep de resultaten teruggekoppeld aan de gemeente. Met name de authentieke gevels kregen daar nog een aardig vervolg. In het gesprek werd het centrum van Ten Boer met oud Hollandse gevels als voorbeeld genoemd. De burgermeester maakte op dat moment de opmerking dat hij dan toch wel erg aan Curaçao moest denken. De Werkgroep heeft toen aangedragen dat authentiek in deze moest worden uitgelegd zoals de huidige noord-west zijde van het Winschoterdiep er uit ziet. Het Winschoterdiep is altijd belangrijk geweest in de geschiedenis van Zuidbroek en met name de sfeer van de nog aanwezige oude panden werd door de groepen op de 11e oktober verwoord onder “authentiek”. De ook aanwezige journalist, heeft hier niets van begrepen en de krant kopte de volgende dag met “Zuidbroek voelt voor Curaçaose sfeer langs het Winschoterdiep”. Tijdens een bijeenkomst met de gemeenteraad op 22 november heeft de Werkgroep de resultaten van de 11e oktober nogmaals gepresenteerd. Hierbij werden de wanden van de raadszaal behangen met de grote overheadvellen zoals ze door de 8 groepen de 11e oktober gemaakt zijn.
Wat heeft de Werkgroep al op de agenda staan voor het nieuwe jaar?
In januari gaan we proberen een tweetal Kulturhoezen te bezoeken in Borne (Twente) en Olst (Overijssel). De reden hiervoor is dat deze twee gemeenschappen met deze formule kans gezien hebben een goede invulling te geven aan de centrumfunctie zoals ook al verwoord in de dorpsvisie van Zuidbroek. Daarnaast blijven wij natuurlijk gewoon benaderbaar voor u als individuele burger. De Werkgroep Centrum Zuidbroek

Reacties

leuk stukje, maar niks nieuws, even een opfrissertje van dingen die waren, helaas, maar... de werkgroep heeft in ieder geval al gepland in januari voor 2008 en is bezig , WAT HEEFT DE GEMEENTE AL GEPLAND VOOR 2008???????????

Reactie toevoegen