Bang om auto te rijden?

Daar is wat aan te doen!

Edith Steen geeft nu al weer drie jaar rijles vanuit Noordbroek. Sindsdien is het aantal mensen dat rijles neemt bij Autorijschool Steengoed fors gegroeid. Edith heeft zoveel plezier in het rijles geven dat ze zich verder heeft willen bekwamen. Daarom heeft zij diverse opleidingen gevolgd om ook mensen met faal- en rijangst te kunnen begeleiden. 
 
 
Het is belangrijk echte faalangst te ondescheiden van "normale" gezonde spanning. Bij faalangst heeft de leerling wel de kennis en motoriek, echter onder druk lukt het niet om te presteren. Er kan bijvoorbeeld een "black out" ontstaan tijdens het rij-examen. Het is belangrijk om faalangst in een vroeg stadium te herkennen en erkennen. Als er sprake is van faalangst zal Edith samen met de leerling gaan onderzoeken welke vorm van faalangst aanwezig is en waar de faalangst vandaan komt. Het doel is om eraan te werken dat de faalangst afneemt of dat de leerling leert hier zo mee om te gaan dat de leerling onder druk wel kan presteren. In hele zeldzame gevallen kan er zelfs sprake zij van rijexamenangst.
 
Faalangst mag niet verward worden met rijangst. Rijangst komt vaker voor onder de rijbewijsbezitters.
Onderzoek heeft uitgewezen dat in Nederland 500.000 tot 1 miljoen automobilisten kampen met een vorm van rijangst. U kunt hierbij denken aan:
- Angst om in de grote stad of op de snelweg te rijden (drukte, veel prikkels bij hoge snelheid)
- Tunnelangst of angst voor file's (opgesloten zitten)
- Niet meer durven rijden na een verkeerstrauma (ongeval)
Vaak is deze angst al aanwezig tijdens de rijlessen en wordt het niet herkend of er wordt niet voldoende aandacht aan besteed. Als het rijbewijs dan behaald wordt en de persoon gaat zelfstandig de weg op dan is de kans groot dat de angst alleen maar toeneemt. Er ligt een taboe op rijangst, mensen schamen zich er vaak voor. “Dit is echter niet nodig!”, aldus Edith. “Er is wat aan te doen.” Edith kan hulp bieden bij lichte vormen van rijangst. Bij ernstige vormen van rijangst kan eerst een psychotherapeut ingeschakeld worden. Dit kan via de huisarts of via het platform Verkeerscounseling, welke is gespecialiseerd in de behandeling van rijangst. Als u er volgens de therapeut aan toe bent, dan kunt u gaan lessen bij een gespecialiseerde rij-instructeur. Edith Steen zal zich de komende tijd hier verder in bekwamen en kan tijdens de behandeling van rijangst als mentor fungeren tijdens de rijlessen. 
En dan nog iets heel anders. Onder voorbehoud zal medio november a.s. de wetgeving worden veranderd; tieners die vanaf deze datum 17 worden mogen met 16,5 jaar beginnen met rijlessen. Op je 17e kun je dan examen doen en als je slaagt mag je voor je 18e onder begeleiding van een volwassene rijden. De begeleider moet wel minstens 10 jaar een rijbewijs hebben. Edith Steen geeft zes dagen in de week, ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds les. Bel gerust vrijblijvend voor meer informatie.

Reactie toevoegen