Startsein ingebruikname digitale maquette

Historie en toekomst komen tot leven... Fietsen door de eigen omgeving met een persoonlijke gids. Sinds afgelopen woensdag is dit mogelijk! Een gebied met een rijke historie verkennen met Abel... een digitale fietsgids, spannend en tegelijkertijd ontspannend. Abel wijst de weg en geeft boeiende informatie over bezienswaardigheden onderweg. Abel.. de digitale fietsgids, hij kan ook gedownload
worden op de eigen smartphone en als je die niet hebt, kun je Abel ook huren…Abel Menterwolde
De Groene Ster van de Veenkoloniën is het gebied dat gevormd wordt door de driehoek Hoogezand-Sappemeer, Zuidbroek, via Veendam naar Annerveenschekanaal. In dit gebied wordt  cultuurhistorisch toerisme op de kaart gezet en is wonen, werken en recreëren een speerpunt. Dit is vastgelegd in het visieplan Landschapspark de Randvenen. Eén van projecten is het digitaal presenteren van de Randvenen. Hiervoor zijn 2 digitale fietsroutes en een digitale maquette van het gebied ontwikkeld.
Op woensdagmiddag 8 juni jl. werd een digitale maquette en de -fietsgids officieel in gebruik genomen. Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Heemtuin in Muntendam. De presentatie van deze middag was in handen van de projectleider van de Groene Ster, de heer Karel Geijzendorffer. Gastspreker, historicus Harm van der Veen wist het aanwezige publiek te boeien met zijn historische verhalen en deze tot leven te brengen. Petra Maters, directeur van het Veenkoloniaal museum Veendam, tevens bestuurslid van de Heemtuin en bovendien lid van de projectgroep MenterAroute) sprak nog een speciaal woord van waardering uit voor Henk Plenter initiator van MenterAroute.nl. Hij was het die ooit alle bijzondere plekken van onze gemeente op een rij zette, waarmee hij de basis legde voor de MenterAroute.
Daarna was het wethouder Annelien de Winter, die de openingshandeling mocht verrichtten, door de digitale maquette in gebruik te nemen. De wethouder en mevr. Petra Maters gaven de aanwezigen een korte digitale rondleiding door de Drents/Groningse Randvenen. Verleden, heden en toekomst worden samengebracht in beeld en geluid. De Heemtuin in Muntendam is het startpunt van de fietsroutes. De fietser kan daar via de digitale maquette het gebied verkennen. Historie en toekomst komen tot leven op het touchscreen! Er kan een kijkje genomen worden in 1600, toen het landschap in de Veenkoloniën haar contouren kreeg door de afgraving van het veen. Een animatie maakt zichtbaar hoe de diepen en wijken zich hebben ontwikkeld door de eeuwen heen. Ook de bezienswaardigheden (poi's) als onderdeel van de fietsroutes worden weergeven op het touchscreen in beeld en geluid.
De fietsgids kent 2 routes (ieder ongeveer 50 kilometer). Een route door het randvenengebied tussen de Groninger klei en de Drentse Heuvelrug en een prachtige route door de oude Veenkoloniën van Sappemeer in Groningen tot Spijkerboor in Drenthe. Al fietsend natuur en cultuur proeven met een versnapering onderweg! Abel is te huur bij De Heemtuin te Muntendam, het Veenkoloniaal Museum te Veendam en Café 't Keerpunt te Spijkerboor. Kijk voor meer info op www.menteraroute.nl. Abel downloaden op een eigen smartphone is ook mogelijk via: www.abellife.nl

Reactie toevoegen