Veenkoloniaal Museumprijs 2007

Op zondagmiddag 11 november zal in het Veenkoloniaal Museum de jaarlijkse Winkler Prinsdag plaats vinden. Naast muziek is er op die dag altijd een lezing en wordt traditioneel de tweejaarlijkse Veenkoloniaal Museumprijs uitgereikt. Een prijs die inmiddels een illustere lijst winnaars kent, die allen op hun eigen wijze meer dan een steentje hebben bijgedragen aan de toename van de historische belangstelling voor deze bijzondere regio, zoals Bram Westers van het Kapiteinshuis te Nieuwe Pekela, Stichting S.T.A.R. te Stadskanaal en de Pekelders historici Dick Kuil en Aalje Tiktak. De Winkler Prinsdag begint om 14.00 uur.

De Veenkoloniaal Museumprijs 2007 wordt op 11 november toegekend aan de Projectgroep Kerkhof Veendam, voor het digitaal ontsluiten van het kerkhof en de Algemene Begraafplaats Centrum, naast de Hervormde kerk te Veendam. Reint Wobbes zal voorafgaand een lezing verzorgen met als thema 'Dood en begraven', waarbij hij stil staat bij de grafcultuur in de Veenkoloniën en de provincie Groningen in het algemeen.

Er is tegenwoordig in vrij brede kring belangstelling voor de cultuur van dood en begraven, nadat generaties lang een begraafplaats voor velen een plek was die gemeden werd en waar men haastig datgene deed wat gedaan moest worden, zoals Achterberg in zijn gedicht ‘Innemee’ verwoordde: “ze worden hier begraven met een haast alsof de dood hen op de hielen zit….” Deze instelling had zijn weerslag op beheer en onderhoud van begraafplaatsen, waar grafmonumenten vervielen en hekwerken vergingen en waar vaak onoordeelkundig en op grote schaal werd geruimd. Wel bleef een kleine groep van romantici en historisch geïnteresseerden hier en elders, begraafplaatsen bezoeken om er te peinzen dan wel hun onderszoekswerk te verrichten en ook bleven sommige gemeenten en kerkgemeenschappen hun beheerstaak trouw en respectvol vervullen, zoals dat ook in Veendam gebeurde.

De begraafplaats te Veendam is een bijzondere plek om te vertoeven. Men kan er kennis nemen van de geschiedenis van de streek door graven te bezoeken van mensen, die daar in meer of mindere mate een rol in hebben gespeeld, er valt steenhouwwerk te bewonderen en men kan er de gedurige veranderingen en vormgeving en materiaalgebruik constateren. Door de begraafplaats digitaal te ontsluiten heeft de projectgroep de begraafplaats toegankelijker en interessanter gemaakt en daardoor het belang van de plek nog eens benadrukt, waardoor behoud en beheer meer gewaarborgd zijn. Zo heeft de projectgroep voldaan aan het criterium van de Veenkoloniaal Museumprijs: het toegankelijk maken van de geschiedenis van de Groninger Veenkoloniën.

Reactie toevoegen