Palliatieve terminale zorgverlening

De Stichting Vrijwillige Palliatieve Terminale Oost-Groningen verleent aanvullende Palliatieve zorg met behulp van vrijwilligers. De hulp wordt aangeboden ter ondersteuning van familie en vrienden of daar waar geen familie en/of vrienden, kennissen aanwezig (kunnen) zijn. Door uitbreiding van hun werkgebied naar Oost-Groningen, en de intensiviteit van de zorgverlening, zoeken zij nieuwe collega’s.

Vrijwilligers
De opleiding voor de nieuwe vrijwilligers start op 17 maart 2011. De locatie is afhankelijk van de plek waar vandaan de meeste aanmeldingen komen (Veendam of Winschoten). Na het volgen van de opleiding kan dan daadwerkelijke zorg worden verleend.
Vrijwilligers moeten minimaal 2 dagdelen per week inzetbaar zijn, bij voorkeur overdag. Als vrijwilliger verleent u geen zorg die door de reguliere zorginstellingen wordt verricht. Alle sollicitanten moeten het werk in de palliatieve zorg ondersteunen. De vergoeding voor alle functies is minimaal een onkostenvergoeding.
Naast vrouwen worden ook mannen uitdrukkelijk verzocht om te reageren. De ervaring heeft geleerd dat soms inzet van een mannelijke vrijwilliger de voorkeur heeft. De vrijwilligers verlenen geen zorg die door de reguliere zorginstellingen wordt verricht. De palliatieve terminale zorg die onze stichting verleend, is altijd aanvullend op deze zorg.

Algemeen
Mensen die ernstig ziek zijn en weten dat het einde nabij is, willen graag thuis sterven of in een omgeving die hier zoveel mogelijk op lijkt. Het verzorgen van een geliefde in die periode is zwaar ook al is er hulp van huisarts en thuiszorg. Als familie moet je 24 uur per dag beschikbaar zijn. In Nederland zijn er meer dan 6000 vrijwilligers die ondersteuning kunnen bieden. Het hulpaanbod van de vrijwilligers bestaat uit persoonlijke zorg voor de stervende en de mantelzorg. De vrijwilligers ondersteunen de naasten, geven hen de ruimte om op adem te komen, even weg te gaan of te rusten. De vrijwilligers nemen dan de zorg tijdelijk over. De zorg kan dagelijks worden geboden. De vrijwilligers bieden tijd, ruimte en aandacht en zijn er gewoon voor de stervende en zijn naasten. Zij zijn getraind in het omgaan met mensen in hun laatste levensfase en de emoties die het stervensproces kunnen omringen. Ook kunnen zij praktische zorg overnemen van de familie. De vrijwilligers verrichten geen handelingen die door professionals moeten worden gedaan en nemen niet de taak van de thuiszorg over. ‘Niemand mag in eenzaamheid sterven.’

Reactie toevoegen