Ontwikkeling kind van 0 tot 1 jaar

Als een baby op de wereld komt, zijn de hersenen nog niet helemaal volgroeid. In het eerste levensjaar van een baby, ontwikkelen de hersenen zich enorm snel. Of een baby iets leert hangt sterk af van de rijping en ontwikkeling van het zenuwstelsel (de hersenen en de zenuwbanen) en van de taak en omgeving van het kind.
Elke maand zal een baby weer iets meer kunnen. Hij is langer wakker en toont steeds meer interesse in zijn omgeving. De bewegingen worden vloeiender en het kind zal zijn knieën steeds minder ver optrekken onder de buik. Hij komt uit de in elkaar gekrulde houding (foetushouding) van net na de geboorte.

Toch ontwikkelen niet alle kinderen zich hetzelfde. De ene baby zal sneller zijn in zijn ontwikkeling dan de ander en daar kan maanden tussen zitten. Bovendien ontwikkelen baby’s niet alle vaardigheden tegelijk. Ze beginnen met datgene waar ze de meeste belangstelling voor hebben. Zo zal de één snel leren praten terwijl de ander zijn motorische vaardigheden sneller ontwikkelt. Tenslotte zie je soms dat een baby al wel iets kan, maar die vaardigheid nog niet voortdurend toepast. Er kunnen bijvoorbeeld wel een paar maanden zitten tussen de dag dat je kind (per ongeluk) voor het eerst van rug naar buik rolt, tot de tijd dat hij dat bewust en met gemak de hele dag door zal gaan doen. Sommige vaardigheden kan een baby pas vanaf een bepaalde leeftijd leren, ook al zou je de vaardigheid heel vaak oefenen!
Er bestaan richtlijnen voor de normale ontwikkeling van kinderen van 0 tot 1 jaar.

Op donderdag 18 november geeft Ellen Jansen, kinderfysiotherapeut in opleiding, een lezing over dit onderwerp.
Punten die tijdens deze presentatie aan bod komen, zijn o.a. de ontwikkeling van de grove en fijne motoriek en welke reflexen hierbij een rol spelen. Er zullen tips en adviezen gegeven worden hoe de ontwikkeling eventueel te stimuleren is. Ook de sociale, emotionele en cognitieve ontwikkeling van een kindje van 0 tot 1 jaar worden besproken. Er is ruim gelegenheid tot het stellen van vragen.
Als je geïnteresseerd bent in dit onderwerp, ben je van harte welkom op donderdagavond 18 november in Gezondheidscentrum ‘De Rotonde’, Europaweg 2c te Zuidbroek. Je kunt je telefonisch aanmelden bij Fysiotherapie Menterwolde, tel. 0598-453535. Opgeven kan tot op de dag zelf; graag voor 12.00 uur bellen.

Reactie toevoegen