Alcohol onder de 16? Veel beter van niet!

Alcoholgebruik onder pubers komt regelmatig voor, helaas ook in Menterwolde. De jongeren en ook hun ouders zijn zich niet altijd bewust van de negatieve gevolgen. Verslavingszorg Noord Nederland (VVN) zou graag zien dat in de toekomst alle jongeren voor hun 16e levensjaar helemaal niet drinken. Reden voor VVN en het Centrum voor Jeugd en Gezin om samen bijeenkomsten te organiseren voor (ouders van) tieners in diverse dorpen van Menterwolde.
Dinsdag 2 november jl. vond zo’n bijeenkomst plaats in Noordbroek voor ouders uit Noord- en Zuidbroek. Helaas was de opkomst heel erg laag.
Voorlichting Alcohol
Slechts twee tieners en twee moeders namen de moeite om te komen. Zeker een gemiste kans! Rob Otten van VVN liet verleidingen zien waar de jeugd tegenwoordig aan wordt blootgesteld. En dat zijn er heel wat meer dan 20 jaar geleden! De industrie doet er alles aan om jongeren klant te laten worden. Alcohol wordt in reclames, soapseries, in het uitgaansleven en zelfs ook thuis vaak gekoppeld aan gezelligheid. Het lijkt voor jongeren net of het niet gezellig kan zijn zonder alcohol. Bovendien kan de groepsdruk groot zijn. “Alcohol is het grootste probleem bij pubers. 15 Glazen bier zijn zelfs schadelijker dan twee blowtjes! Er wordt te gemakkelijk gedaan over alcohol. Onder 16 jaar drinken is heel slecht. Kinderen drinken te vroeg (soms al met 12 jaar), te vaak en te veel!”, aldus Rob Otten. “Ouders geven vaak als eerste alcohol aan hun kinderen om te proeven. Dit is de eerste stap. 50% van de jongeren drinkt samen met hun ouders. Dit is fout.” Onderzoek heeft uitgewezen dat 16% van de 14-jarige jongens en 20% van de 14-jarige meisjes maandelijks dronken is.
Er zijn vele vooral leuke kleine verpakkingen van flesjes met alcohol te koop die jongeren verleiden om te (gaan) drinken. Flesjes in de vorm van bijv. een ski, een spermacel of flesjes met pakkende etiketten. Zelfs zes flesjes in een verpakking die als spelletje dienen. Degene die verliest dient het volgende rondje te betalen. In sommige flesjes zit zelfs 33% alcohol! Wat zijn enkele van de negatieve gevolgen van alcohol voor pubers?
- Rem op de hersengroei (tot 22e jaar), elke keer dat er alcohol wordt gedronken stoppen de hersenen even met groeien.
- Slechter kunnen plannen en organiseren
- Last van minder zelfbeheersing
- Invloed op de hormoonhuishouding
- Emotionele functies worden gestoord.
Kortom alcoholgebruik onder de 16 is niet normaal. Op dit moment wordt het te veel geaccepteerd als het wel gebeurd, zelfs ook door ouders. Tips voor ouders: Weet voldoende (van alcohol en uw kind), geef het goede voorbeeld, praat tijdig over alcohol (zeker voordat het kind drinkt), toon interesse, maak duidelijke afspraken en een beloning werkt.
In Noordbroek worden huiskamerbijeenkomsten georganiseerd door het Centrum voor Jeugd en Gezin van de gemeente voor ouders en pubers. U kunt zich aanmelden als gastvrouw of gastheer. U stelt dan éénmalig uw huis beschikbaar voor (ongeveer 7) andere ouders. Als dank voor de gastvrijheid ontvangt u als ‘gastouder’ een kleine bijdrage in de kosten en een mooi boek. Onderwerpen die besproken kunnen worden zijn bijv.: wat maakt een puber een puber, praten met je kind, huisregels. Informatie hierover kunt u krijgen via h.kreuzen@noorderpoort.nl.

Reactie toevoegen