Speeddating op de Winkler Prins

Bètavrouwen geven voorlichting aan meisjes
In de 3e klas van het vwo en de havo staan de leerlingen voor hun profielkeuze. Wordt het een profiel met bètavakken zoals natuurkunde, scheikunde, wiskunde en biologie? Meisjes kiezen minder vaak voor een dergelijke richting dan de jongens. Uit internationaal onderzoek blijkt dat meisjes even goed zijn in die vakken als jongens. Ook blijkt dat zij zich vaak onzekerder voelen, iets wat dus niet nodig is. Op Nederlandse scholen worden ook meisjes gestimuleerd de bètarichting te kiezen. Maar in welke beroepen kom je terecht als je zo’n profiel kiest?
Speeddating Winkler Prins

Reden voor Wim Kleefsman, bètacoördinator van de Winkler Prins, openbare school voor voortgezet onderwijs in Veendam, om een aantal hoog opgeleide bètavrouwen op school uit te nodigen en hen aan de leerlingen te laten vertellen over de inhoud van hun beroep. Dit alles in samenwerking met het VHTO, Vrouwen in Hoger Technisch Onderwijs.
Op vrijdag 5 november jl. waren twaalf vrouwen op de Winkler Prins aanwezig. Leerlingen konden met hen speeddaten en zich laten voorlichten en vragen wat ze wilden. In kleine groepjes praatten ze steeds tien minuten met bijvoorbeeld een directeur van een Raadgevend ingenieursbureau, een Planologisch Beleidsmedewerker bij het waterschap Hunze en Aa’s, een student Multimedia Design aan de NHL te Leeuwarden of een beleidsmedewerker Grondwaterbescherming bij de provincie Drenthe.
Annette Doornkamp, projectleider Chemie aan de Hanze Hogeschool, vertelde enthousiast over haar beroep: “Het is zo belangrijk dat deze meisjes meer zelfvertrouwen krijgen voor deze maatschappelijk belangrijke vakken.”
Larise, Astrid en Yvonne, leerlingen in Havo 3, kiezen niet voor een profiel NG of NT, maar beamen alle drie dat ze nu wel veel meer over de mogelijkheden in de bètaberoepen weten. Madelon weet het al: “Ik kies voor Natuur en Gezondheid, want ik wil iets met dieren. Toch ga ik ook nog nadenken over een keuze voor het iets technischer profiel Natuur en Techniek. Misschien kan ik dat ook wel.” Kim wil nog meer weten voordat ze haar definitieve keuze maakt.

Zonnecellen maken
De bètadag voor de derde klassen op Winkler Prins was niet alleen voor de meisjes. Op de RUG-discoverybus maakten de jongens en de meiden hun eigen zonnecellen. Steeds werd het record gemeten, waarbij uiteindelijk de meisjes als recordhoudsters uit de bus kwamen. Ze bleken wat preciezer te zijn dan de jongens.
Via de website www.betawerelden.nl gingen allen op zoek naar de studie- en beroepsmogelijkheden in de zeven won- derlijke bètawerelden.

Weten wat je met de vakken kunt doen
De organiserende docenten waren na afloop tevreden. “Volgend jaar graag weer. Want het is heel belangrijk dat de leerlingen, die al op jonge leeftijd zulke belangrijke keuzes moeten maken, ook een goed zicht krijgen op wat ze later met de gekozen vakken kunnen doen. Er wordt te vaak gekozen op de vakken en te weinig op de beroepen. Iedere leerling maakt samen met de ouders en de school een weloverwogen keuze.
Maar onze overtuiging is wel dat er veel meisjes-bètatalent bij andere studies en beroepen terecht komt, dat vinden we jammer, ook voor de Nederlandse samenleving.”

Reactie toevoegen