Raadsvergadering 6 september 2007

Hangjongeren en hangfietsen........ 

(raadsvergadering d.d. 6 september 2007)
Zonder mevr. van Bruggen en de heren Kroon en Huizenga kwam de raad voor het eerst na de zomervakantie bijeen.

Vragenuur: -
N.a.v. de aangenomen motie van GroenLinks m.b.t. de treinverbinding Zuidbroek-Veendam had dhr. Lanting een zevental vragen. Een aantal hiervan was ook ingediend door de groep W/M. Wethouder Ploeger heeft inmiddels contact opgenomen met gedeputeerde Bleeker. De provincie had wat moeite met onze deelname aan de besprekingen omdat men al ver was in het af te leggen traject. Als Menterwolde daarin ook nog zou meedoen zou dat tijdsproblemen geven. De gemeente Veendam heeft geen probleem met een extra halte op Duurkenakker en evenmin met een iets langere tijdsduur van de rit. De benodigde treinstellen moeten voor eind 2007 worden besteld, om op de gewenste tijd te kunnen rijden. Afgesproken is dat als de lijn definitief doorgaat er wordt gepraat over ‘onze halte’. De gemeente was niet op de hoogte dat er al werd onderhandeld over het traject. De vorige gedeputeerde ontkende de mogelijke ingebruikneming ervan. Er is geen onderzoek geweest naar een te verwachten gebruikersaanbod. De gemeente blijkt in gesprek, maar momenteel is geen verdere aktie noodzakelijk.
- Dhr. Gruben vroeg naar maatregelen tegen de structurele overlast door groepjes jongeren in Muntendam, vooral rond de Oldambtlaan, de Heemtuin en Tussen de Venen. “Het gaat inderdaad om niet te tolereren overlast”, aldus burg. van Zuijlen. Men is nu zeer bewust bezig om diverse groepen in kaart te brengen. Het gaat deels om strafbare feiten. Er worden al wel aangiftes gedaan, maar daar bestaat toch enige huiver tegen. Er worden al enige maatregelen genomen. Als het een leerplichtige betreft gaat de leerplichtambtenaar er naar toe. Bij uitkeringsgerechtigden wordt gepoogd om hen zo spoedig mogelijk in een werktraject te krijgen. In alle gevallen worden ze eerst op het gemeentehuis ontboden. De veroorzaakte schade wordt z.s.m. hersteld en zo mogelijk worden de hangplekken aangepast. In Veendam en Menterwolde loopt nu een project ‘Schoolplein vrij’ op initiatief van de buurtagenten. Zowel de politie als de BOA’s en stadswachten houden zich ermee bezig. Het probleem blijft echter ‘het personeel’. Uit rapportage blijkt dat er veel minder uren beschikbaar waren dan waren toegezegd. Het is vooral moeilijk voldoende stadswachten te krijgen. Dhr. Gruben verbaast zich er over dat de politie niet op de hoogte schijnt te zijn van de overlast in de Heemtuin/ Tussen de Venen. “Waarom gaat men dan met een auto achter de crossmotoren aan. Het zou beter zijn als de politie dan ook maar per motor ging”. De problemen verplaatsen zich echter nu in westelijke richting, aldus de burgemeester.
- Mevr. Jansen had nog een drietal vragen. N.a.v. het ‘Pand Beneden Veensloot’ wordt nu bekeken of er niet beter volgens het privaatrecht kan worden gehandeld. Omdat het om eigendom gaat, kan dat niet openbaar, aldus de burgemeester.
- M.b.t. het Outletcentre in Zuidbroek zegt weth. Ploeger dat inmiddels de stuurgroep is gewijzigd in een projectgroep. Waarschijnlijk is er binnen een maand meer bekend.
- Weth. Velthuis deelde mede, dat een schadeclaim van de vm. Stichting Mobiel van de baan is, dus de gemeente loopt geen schade daarvan op. Er loopt nog wel wat anders.

1. Opening.
Hierna opent de burgemeester de officiële vergadering. Vooraf aan de agenda bedankt dhr. De Wekker, namens de raad, met enige welgekozen woorden en een boeket bloemen de aftredende griffier, dhr. Leegstra. Hij heet tevens de nieuwe griffier, mw. Grit, welkom. Als eerste taak tijdens de raadsvergadering mocht zij vervolgens de afwezigen melden.

2. Vaststellen agenda.
Dhr. Dijkman stelt het compromisvoorstel van bureau Bügel/Hajema toe te voegen aan agendapunt 9. Mw. Siersema is daar tegen, omdat deze brief pas de vorige dag is ontvangen. Zij stelt voor om dit punt als apart agendapunt te behandelen in de volgende raad. De PvdA en GroenLinks zijn voor om de brief nu te behandelen. Met 7 stemmen voor en vijf tegen wordt het voorstel toegevoegd.
- Op voorstel van Mw. Siersema wordt de brief van de bewoners van de Tromp Meesterstraat als agendapunt bij de ingekomen stukken behandeld en niet als ‘ter inzage gelegd’.

3. Notulen raadsvergadering 5 juli 2007 + actielijst.
Met een kleine correctie werden deze goedgekeurd en vastgesteld. Ook de ‘actielijst’ gaf geen vragen.

4. Spreekrecht burgers.
Dhr. P. Langen uit Hoogezand vroeg spreekrecht n.a.v. het verzoek om een coffee-shop/internetcafé te openen in Zuidbroek.

5. Ingekomen stukken en mededelingen.
- N.a.v. een verslag van de vergadering van de Raad van Commissarissen ‘De Gouden Driehoek’ informeert mw. Siersema naar de bezorgdheid van secretaris Nieland over de financiële positie ervan. Dhr. Nieland licht toe, dat hij zich zorgen maakt over de liquide positie. De investeringen lopen door, maar de verkopen niet. Als de inkomsten stagneren en de uitgaven wel doorgaan ontstaat er later een probleem. Gelukkig is het eerste halfjaar 2007 al beter geweest dan de afgelopen twee jaren. De eerste jaren ging het om verkopen van hectaren, nu lopen de ramingen niet parallel met de verkopen.
- Dhr. Langen hield een pleidooi om toch een coffeeshop/internetcafé toe te staan in muziekcafé Kemper te Zuidbroek. In onze gemeente geldt echter sinds ca. 11 jaar een z.g.n. ‘nul-optie’. Dit betekent dat in Menterwolde geen coffeeshops zijn toegestaan. Dhr. Langen woont in Hoogezand tegenover een coffeeshop en constateert dat daar ook veel mensen uit Menterwolde komen. Er is echter geen overlast van de coffeeshop door bijv. zwerfvuil o.i.d. in de buurt. Hij nodigt de raadsleden dan ook uit op 21 september a.s. zelf een kijkje te komen nemen. “Als je er nooit geweest bent, kun je er ook niet over oordelen”, aldus dhr. Langen. Ook zegt hij toe dat als er een gedoogvergunning wordt verleend hij deze na een jaar wil evalueren. Voor blowen geldt het aankomend rookverbod niet. Volgens hem houdt het bovendien jongeren van de straat, dus minder overlast. Het college wacht het rapport van de regiopolitie in dezen af. Daarna komt er een voorstel naar de Raad. Het is dus nog een lange weg, aldus de burgemeester. Het is de gemeente bekend dat er ook thuisverkoop van drugs is, maar bij kleine hoeveelheden is het moeilijk aantoonbaar dat het niet alleen om eigen gebruik gaat.
Mededelingen:
- Het riool in de Verbindingsweg te Noordbroek wordt vervangen volgens het zgn. reliningsysteem. Omdat dit goedkoper is dan begroot wordt ook een deel van de J.F. Kennedeylaan te Muntendam op gelijke wijze aangepast.
- Door de wijziging van de schoolbesturen is de gemeente per 1-1-2008 niet langer bestuurlijk verantwoordelijk. Wethouder Post neemt daarom de portefeuille ‘sport’ over van wethouder Ploeger. Uit praktische overwegingen is burgemeester van Zuijlen door het vertrek van de huidige directeur a.i. voorzitter van de Oostboog. Daarom is wethouder Ploeger nu ‘mededirecteur’ van de ‘Gouden Driehoek’.
- Eind september/begin oktober zal het college in Zuidbroek een openbare bijeenkomst houden m.b.t. het centrumplan. Hier worden de hoofdlijnen en de mogelijke scenario’s toegelicht. Volgens weth. Ploeger gaat het uitsluitend om voorlichting, dus niet over onderhandelingen en er is geen inspraak. De raad stemt hier van harte mee in.
- Weth. Post komt in de commissievergadering van november met de plannen m.b.t. ‘Botjeszandgat’.
- Voor de raadsleden lagen nog enige jaarverslagen en jaarrekeningen ter inzage, alsmede een brief aan de Belangengroep Beneden Oosterdiep/Egypteneinde Veen-dam over het toekomstig verkeersbeleid cq. de verkeers-stromenafwikkeling Veendam/ Menterwolde; en nog de Notitie inzake het instellen van de WMO adviesraad.

6. Gemeenschappelijke regelingen en vergelijkbare organen.
Er waren geen mededelingen.

7. Krediet t.b.v. plaatsing fietsenstalling openbare basisschool De Tandem te Zuidbroek.
Bij de ‘Tussenbalans 2007’ is besloten om voor 25.000,-- euro een overdekte fietsenstalling te plaatsen bij De Tandem in Zuidbroek. De schooldirectie vroeg om een ‘vandalismebestendige’ stalling voor ca. 150 fietsen, waarin de fietsen stevig staan en niet omvallen bij wind of aanstoting. Het College kiest voor een open stalling met een zgn. hangconstructie. Deze zou gerealiseerd kunnen worden voor 19.500,-- euro. Er is uit oogpunt van vandalismebestrijding gekozen voor een niet overdekte stalling. Van andere basisscholen in onze gemeente heeft alleen de Verkruisen-school al eerder een dergelijk verzoek gedaan. Er wordt duurzaam ingekocht, aldus weth. Post. Alle fracties stemmen er mee in, al vroeg dhr. van Bruggen zich af of een hangconstructie wel handig is voor een zesjarige. In het overleg met de schoolbesturen wordt gepolst of er toch nog gelijkwaardige verzoeken te verwachten zijn.

8. Beeldkwaliteitvisie en beeldkwaliteitplannen bedrijvenlocaties.
De beeldkwaliteitvisie en beeldkwaliteitplannen bedrijvenlocaties A7/N33, welke als aanvulling op de welstandsnota gelden en als uitgangspunt voor nieuwe bestemmingsplannen werden ongewijzigd vastgesteld. Er werd alleen een toevoeging gedaan dat indien zich in de toekomst gewenste ontwikkelingen voordoen er aanpassingen mogelijk zijn.

9. Beslissing op bezwaarschrift van de heer K. van Vugt te Noordbroek.
De cie. Bezwaarschriften en klachten heeft het ingediende bezwaar wel ontvankelijk, maar ongegrond verklaard. Omdat het rapport/advies van de cie ontbrak, zijn de groep W/M en CU niet akkoord. De stukken lagen nl. alleen in de raadsmap en niet zoals volgens de agenda als brief toegezonden aan de raadsleden.

9a. Rapport Bügel/Hajema m.b.t. compromisvoorstel.
Weth. Ploeger legt uit dat dit rapport uit tijdsoverwegingen nu wordt behandeld. Uitstel tot oktober leidt in dat opzicht tot problemen. Dinsdag heeft het college besloten tot partiële vaststelling van het voorbereidingsbesluit. De heer Gruben is blij met de voortvarende aanpak, waardoor er een voor beide partijen acceptabele oplossing kan komen. Dhr. de Wekker wijst op een tegenstrijdigheid in de tekst. Om het open lint te behouden kiest zijn fractie voorlopig voor de nul-optie. Mw. Jansen wil wel graag de genoemde schriftelijke verklaring eerst te zien krijgen. Volgens mw. Siersema is onlangs met krappe meerderheid een voorbereidingsbesluit genomen. De burg. wijst haar erop dat het voorbereidingsbesluit nog niet verlengd is. Dhr. van Bruggen vindt het jammer dat er een duur rapport nodig is om tot overeenstemming te komen. Weth. Ploeger antwoordt dat er geen schriftelijk ondertekend stuk is van dhr. van Vugt, wel is met hem gepraat. Aan de overeenkomst zijn voorwaarden en bepalingen verbonden: dus er mag één huis op een bepaalde manier. Negen raadsleden zijn er voor om het compromisvoorstel goed te onderzoeken, drie (GL/KM) zijn tegen.

10. Milieu Effect Rapportage (MER) aanleg gastransportleidingen.
De Gasunie is van plan een aantal aardgas-transportleidingen aan te leggen, o.a. in onze gemeente. Hiervoor dient er een milieu effect rapportage gemaakt te worden. De raad ging hiermee akkoord. Alleen mevr. Siersema vroeg nog extra aandacht voor de plaatsing van de benodigde bouwwerken. De openheid van het landschap mag hierdoor niet aangetast worden.

11. Krediet t.b.v. vervanging duiker Zevenwoldsterweg te Meeden.
Onder de Zevenwoldsterweg te Meeden bevindt zich een duiker ter verbinding van de ter plaatse aanwezige hoofdwatergang. Hij veroorzaakte door lekkage een groot gat in het wegdek. Vervanging kost, incl. het aanbrengen van nieuw asfalt en herstel bermen, 15.000,-- e
uro, af te schrijven in 20 jaar.

12. Wijziging Verordening Wet Maatschap-pelijke Ondersteuning.
Aan de verordening is nog een bijlage ‘Parkeerplaatsen voor gehandicapten’ toegevoegd.

13. Huisvesting buitenschoolse opvang Noordbroek.
Wettelijk is de gemeente als schoolbestuur verplicht om per 1.9.2007 te zorgen voor buitenschoolse opvang (BSO). In Muntendam, Meeden en Zuidbroek is dat voldoende geregeld. In Noordbroek is dat niet het geval. Voorgesteld wordt om de huidige locatie ‘Hummelhonk’ aan de Westerholm te verkopen aan de SGBA voor 130.000,-- euro. Voor dat geld wordt deels een nieuwe noodunit geplaatst bij de Amerikaschool. Daarmee is het al jaren durend probleem van een zgn. dislocatie opgelost. Voor de kinderen is een soepeler overgang van groep 1 naar groep 2 mogelijk en er is maar één i.p.v. twee klasse-assistenten nodig. De SGBA verhuurt het gebouw de eerste paar jaar aan PokoLoko te Zuidbroek voor BSO. Als voor de BSO al of niet in de mogelijk te bouwen Brede School ruimte is, of als er elders daarvoor ruimte is gaat de SGBA het terrein gebruiken voor woningbouw. Na aftrek van de nog resterende boekwaarde en de kosten van de noodunit zal de restant boekwinst worden gereserveerd t.b.v. onderzoek- en voorbereidingskosten etc. voor een Multifunctioneel Centrum (MFC) Noordbroek. Dhr. van Brug-gen vroeg zich af of de BSO niet gewoon in school kan. Echter BSO vraagt om aanpassingen. Als de gemeente het gebouw zou gaan verhuren dan komen de kosten van de aanpassingen ook voor rekening van de gemeente. Een rechtstreekse verkoop aan PokoLoko zou dom zijn, volgens weth. Post. Want nu is het prima geregeld, maar stel dat er ooit een andere onderneemster komt die dit niet wil. Uit inspectierapporten is gebleken, dat beide BSO-onderneemsters in onze gemeente beschikken over voldoende goed opgeleid gekwalificeerd personeel. Ook met de SGBA zijn goede afspraken gemaakt. Met de stemmen van dhr. van Bruggen en mw. Siersema tegen en de andere raadsleden voor is het voorstel aangenomen. Met het ‘Maatschappelijk middenveld’ in Noordbroek zal in de loop van de herfst worden gesproken over een mogelijk MFC. Dat horen we dus nog wel.

14. Financiële aangelegenheden.
Dankzij de verbeterde versie waren er geen vragen.

15. Sluiting.
De raadsleden moesten nog even ‘nablijven’ om in beslotenheid te besluiten of er in het vervolg al of niet besloten vergaderd moet worden over de centrumplannen Zuidbroek.

Op 11 oktober a.s. komt de raad weer bijeen.
Al om 22.30 uur was men deze maand officieel uitvergaderd.