Oldambtster boerderij

De stijl van de Oldambtster boerderij komt van Oost Friesland (D). Het is daar rond 1700 ontstaan.

Oldambster boerderij

De kenmerken zijn dat woonhuis en bedrijfsruimten zich onder één dak, één nok bevinden, de verspringingen in de muur (zg.krimpen), zodat de zijmuur van de schuren lager is dan de woonhuis muren en daar dus meer vensters aangebracht kunnen worden.
Verder kenmerk: de talrijke graanzolderraampjes in de voorgevel. Onder invloed van het classicisme werden de woonhuizen in de 19e eeuw symmetrisch. De schuren zijn monumentaal, het dak wordt gedragen door boomdikke gebinten die stelselmatige vakken vormen. Zoals de zuilen in een Romaanse kerk.
De mode trend om elementen van het huis aan de Griekse oudheid te ontlenen (het classicisme) is bij deze boerderij extra duidelijk door een fronton: de driehoek op het dak zoals bij een tempel. Nu niet ter ere van een godheid, maar van de ploegende boer.
De boerderij heeft nog resten van de landschappelijke slingertuin, zoals in deze contreien mode was bij herenboerderijen en die vaak ontworpen waren door de tuinarchitect Vroom. Opvallend zijn de bruine beuk (stamomvang 3 meter hoogte 18 meter) en de rode esdoorn (hoogte 17 meter). Verder staan er een grote zilverspar en een blauwe atlasceder.