NATIONALE HERDENKING 4 MEI

Op maandag 4 mei wordt in alle vier dorpen een herdenkingsplechtigheid gehouden. Het gemeentebestuur nodigt iedereen uit om hierbij aanwezig te zijn. Elk dorp heeft zijn eigen programma. Bij elke bijeenkomst is een vertegenwoordiger van het gemeentebestuur aanwezig. Verder worden leerlingen van de basisscholen bij het programma betrokken.

Memorandum 4 mei
Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen -burgers en militairen- die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies.

Tijdens de herdenkingsplechtigheid worden geen spandoeken, vlaggen, vaandels of andere uiterlijke tekenen van politieke of persoonlijke overtuiging getoond. De horeca en andere vermakelijkheidsgelegenheden waaronder ook sportactiviteit wordt verzocht van 18.00 tot 21.00 uur hun exploitatie zodanig aan te passen dat hieraan een vermakelijkheidsaspect ontbreekt. Tussen 19.45 en 20.15 uur wordt de horeca verzocht geen muziekgeluid ten gehore te brengen en de bezoekers in gelegenheid te stellen de twee minuten stilte in acht te nemen. Tevens dienen de neon- en lichtbakken gedurende genoemd tijdsbestek gedoofd te zijn.
Op 4 mei is het bij wet verboden dat niet alleen winkels, maar ook snackbars, cafetaria's e.d. na 19.00 uur open zijn. Iedereen wordt verzocht die dag of avond geen andere vlag uit te steken dan de Nationale Driekleur.
Inwoners van de gemeente worden verzocht de twee minuten stilte te respecteren. Ook verkeersdeelnemers wordt gevraagd stil te houden tussen 20.00 en 20.02 uur. Tijdens de twee minuten stilte geldt een algemeen pardon van de politie voor voertuigen die op plaatsen stilstaan waar dit normaal niet is toegestaan, mits daarbij de verkeersveiligheid niet in gevaar wordt gebracht.

Vlaggen op 4 mei
Op 4 mei wordt de Nederlandse vlag gehesen. Omdat het om een nationale, Nederlandse herdenking gaat, wordt alleen de Nederlandse driekleur (helder rood-vermiljoen, helder wit en kobaltblauw) gebruikt. De Nederlandse vlag is het symbool van de eenheid en onafhankelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden. De vlag behoort overal waar zij wordt ontplooid een ereplaats te hebben. Op de vlag behoort geen enkele versiering of andere toevoeging te worden aangebracht. Hieronder is aangegeven hoe men dient te vlaggen.

Het halfstok vlaggen begint om 18.00 uur. De Nationale Herdenking beperkt zich tot de vooravond van 4 mei. Om die reden is het halfstok vlaggen officieel ook beperkt tot de periode van 18.00 uur tot zonsondergang. De vlag wordt zonder wimpel etc. in top gehesen en gaat dan langzaam en statig halfstok. Dat wil zeggen totdat het midden van de vlag op de helft van de gebruikelijk hoogte is. In geen geval mag de vlag de grond of een ander obstakel raken. De ruimte boven de vlag is gereserveerd voor de onzichtbare vlag van de dood. Het is een manier om symbolisch respect te tonen voor de overledenen. De vlag blijft dus halfstok hangen van 18.00 uur tot zonsondergang.

Vlaggen op 5 mei
Op 5 mei mag de nationale driekleur zonder wimpel van zonsopkomst tot zonsondergang in top worden gehesen.