WET VOORKEURSRECHT GEMEENTEN, ARTIKEL 6 CENTRUMPLAN ZUIDBROEK GEMEENTE MENTERWOLDE

Burgemeester en wethouders van Menterwolde maken op grond van artikel 7 lid 1 van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) bekend dat zij op 21 april 2009 hebben besloten om op grond van artikel 6 Wvg enkele percelen gelegen in het Centrumplan Zuidbroek voorlopig aan te wijzen waarop de artikelen 10 t/m 24, 26 en 27 Wvg van toepassing zijn.

Het Centrumplan ligt ten oosten van de Spoorstraat te Zuidbroek. Het plangebied wordt aan de noordzijde begrensd door de Klaas Woltjerweg, aan de oostzijde door de Prins Bernhardlaan, aan de zuidzijde door de Vlaslaan en aan de westzijde door de Spoorstraat. De percelen waarop het voorlopige voorkeursrecht geheel of gedeeltelijk van toepassing is, zijn nader aangegeven op de bij het besluit van Burgemeester en Wethouders van 21 april 2009 behorende kadastrale tekening met de daarbij behorende eigenaren en eventuele zakelijk gerechtigden en andere relevante stukken.

Ter inzage
Ter voldoening aan het bepaalde in artikel 7 Wvg ligt het besluit van Burgemeester en Wethouders met bijbehorende stukken, bevattende de kadastrale kaart en een lijst met daarop de kadastrale aanduidingen van de in de aanwijzing opgenomen percelen, de grootte en eventueel de grootte van het aangewezen perceelsgedeelte, de namen van de eigenaren en eventuele rechthebbenden van de daarop rustende beperkende rechten, met ingang van 23 april 2009 voor iedereen kosteloos ter inzage op het gemeentehuis van Menterwolde, Kerkstraat 2 te Muntendam (kamer 203).

Gevolgen
Het besluit van Burgemeester en Wethouders treedt in werking één dag na publicatie in de Staatscourant. Deze publicatie in de Staatscourant vindt op 22 april 2009 plaats.

Als gevolg daarvan moeten de eigenaren van het in de voorlopige aanwijzing begrepen percelen, wanneer zij deze grond willen verkopen, deze eerst aan de gemeente Menterwolde te koop aanbieden.

De eigenaar en de eventuele rechthebbenden op beperkte rechten ontvangt een dezer dagen afzonderlijk bericht over de inhoud van het besluit en de gevolgen hiervan.

Raadsvoorstel en zienswijzen
Op straffe van verval van het voorlopig voorkeursrecht dient de gemeenteraad binnen drie maanden een definitief voorkeursrecht te vestigen.

Met ingang van 23 april 2009 ligt tevens ter inzage het voorstel van Burgemeester en Wethouders aan de raad tot aanwijzing van voornoemde percelen op grond van artikel 5 Wvg binnen drie maanden na de dagtekening van het besluit van Burgemeester en Wethouders tot voorlopige aanwijzing.

In het kader van een zorgvuldige voorbereiding van het door de raad te nemen besluit tot aanwijzing van gronden worden belanghebbenden, gelet op artikel 4:8 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), in de gelegenheid gesteld om binnen een termijn van 6 weken na de datum van 23 april 2009 schriftelijk of mondeling hun zienswijzen ten aanzien van het voorgenomen raadsbesluit naar voren te brengen. De zienswijzen kunnen schriftelijk worden gericht aan de gemeenteraad van Menterwolde, Postbus 2, 9649 ZG  Muntendam. Indien belanghebbenden hun zienswijze aan de raad mondeling kenbaar wensen te maken, dient dit te geschieden bij het bureau Ruimte, Afdeling Grondgebiedzaken van de gemeente Menterwolde, via tel. (0598) 658881.

Bezwaar en beroep
Naast het indienen van een zienswijze tegen het raadsvoorstel, kunnen belanghebbenden bezwaar maken tegen het besluit van burgemeester en wethouders tot voorlopige aanwijzing.

Ingevolge de Awb kunnen belanghebbenden gedurende een termijn van 6 weken, ingaande de dag nadat dit besluit is bekendgemaakt in de Staatscourant, bij Burgemeester en Wethouders van de gemeente Menterwolde, Postbus 2 te 9649 ZG  Muntendam  tegen voormeld besluit een bezwaarschrift indienen.

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en dient tenminste te bevatten:
a. de naam en het adres van de indiener;
b. de dagtekening;
c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;
d. de gronden van het bezwaar.

Als de gemeenteraad een definitief besluit inzake het voorkeursrecht neemt, kunnen belanghebbenden eveneens bezwaar maken tegen dat raadsbesluit. Indien belanghebbenden er voor kiezen om nu reeds bezwaar te maken tegen het besluit van burgemeester en wethouders tot voorlopige aanwijzing, dan wordt dat bezwaarschrift, zodra het besluit van de gemeenteraad tot aanwijzing in werking is getreden, op grond van artikel 6, lid 3 Wvg aangemerkt als te zijn gericht tegen het besluit van de raad tot (definitieve) aanwijzing.

Het maken van bezwaar schorst de werking van het besluit niet.

Degene die een bezwaarschrift heeft ingediend kan tevens een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Groningen, Sector Bestuursrecht, Postbus 150 , 9700 AD Groningen.

Nadere informatie
Voor vragen kan contact worden opgenomen met het bureau Ruimte, Afdeling Grondgebiedzaken van de gemeente Menterwolde, tel. (0598) 658 881.