Zwartboek helpt sommigen: nieuwe versie nodig

Begin juli overhandigde het Groningse Tweede Kamerlid Sandra Beckerman een zwartboek over de afhandeling van oude schades door gaswinning. De verhalen over scheuren in de huizen en de zielen van Groningers zijn vaak heftig. Gedupeerden vertellen hoe ze na jaren vechten alsnog niet het beloofde rechtvaardige eindbod kregen en wat dat met hen doet. Het zwartboek heeft beperkt succes gehad. Volgens SP Tweede Kamerlid Sandra Beckerman is dit bij lange na niet genoeg en daarom wil zij een tweede versie maken met updates van oude verhalen en nieuwe verhalen over schadeafhandeling en versterking.

Minister Wiebes heeft Groningen vele beloftes gedaan. Beckerman: “Wiebes beloofde zondag dat schade tot in de eeuwigheid wordt vergoed maar in werkelijkheid moeten Groningers een eeuwigheid vechten om schade vergoed te krijgen. Ook hebben vele Groningers nog steeds niet de beloofde duidelijkheid over de versterking van hun woning.”

Met een nieuwe editie van het zwartboek wil Beckerman laten zien hoe groot de problemen voor Groningers zijn. In het nieuwe zwartboek moeten niet alleen verhalen komen over de afhandeling van oude schades maar ook over nieuwe schades en de versterking. Beckerman: “Met het zwartboek kunnen we samen laten zien hoe groot het leed is en een vuist maken om goede oplossingen voor iedereen af te dwingen. Die beerput moet volledig open, niet alleen een stukje deksel.” Ze roept iedereen op hun verhaal mailen, bijdrages kunnen ook anoniem worden opgenomen.

De eerste versie van het zwartboek heeft sommigen geholpen. Minister Wiebes heeft de NAM alle verhalen in het zwartboek laten lezen en sommige gezinnen hebben hierdoor een nieuw bod gekregen. Sandra Beckerman: “Ik hoop dat het zwartboek voor sommige gezinnen echt voor een oplossing heeft gezorgd. Dat is echter niet genoeg. Iedereen verdient een ruimhartiger oplossing.

Reactie toevoegen