Eten uit de moestuin

De moestuin van het MAC in Muntendam doet het goed. Door de warmte en de hoosbuien de laatste tijd, groente de groente voorspoedig. ”We konden vorige week al de eerste spinazie van het land halen.” vertelt Wim Tiemans, vrijwilliger en adviseur bij de moestuin. ”Ik leer de jongens  hoe het in z’n werk gaat, zo’n moestuin bijhouden. Samen met Annet Pir-cher helpen we de nieuwkomers die graag willen leren over hoe het  moet.” Saman, Mohammed en Nouri weten natuurlijk wel iets van tuinieren, maar hebben nooit eerder te maken gehad met Hollandse omstandigheden en groenten.

MAC Moestuin Muntendam, wie doet er mee?

“We hebben geprobeerd Ba- mia en Kakri te zaaien, maar dat is mislukt.” vertelt Nouri. “Ik ben nu bezig het in een kas thuis te kweken en misschien kan het straks op het land verder. Anders kunnen we samenwerken met de Heemtuin en de groente daar in de kas kweken.” De samenwerking in de Heemtuin is een gevolg van de ‘Eten uit  de moestuin’ coalitie die door leden van het Armoedepact is opgezet. Zij willen het zelf kweken van groente stimuleren in wijken en dorpen. “Het is een mooie manier op om aan gezond en lekker voedsel te komen”, vertelt Toine Fennis van de ‘Eten uit de moestuin’ coalitie.
“We willen dit soort initiatieven in heel Midden-Groningen stimuleren en hebben mogelijkheden daartoe. Dus als mensen ideeën hebben, meld je dan via het mailadres info@moestuinmidden-
groningen.nl of bel naar het MAC in Muntendam, daar helpen we je verder.” In Muntendam is dus al een eerste samenwerking ontstaan, er zullen meer van dit soort initiatieven komen. Er zijn meerdere moestuinprojecten in de gemeente, maar deze zijn nog lang niet bij iedereen bekend. “Wat leuk is, is dat je kennis kunt delen en misschien kunne er op termijn gezellig eetprojecten uit ontstaan. Met kooklessen over hoe je omgaat met de producten.” Mensen, uit alle dorpen van de gemeente, die het leuk vinden  mee te doen, willen leren ‘moestuinen’, of een rol willen spelen in het adviseren van anderen worden aangemoedigd zich te melden.

MAC Moestuin Muntendam, wie doet er mee?

‘De eten uit de moestuin’ coalitie is naast deelnemers ook op zoek naar vrijwilligers die projectleider of adviseur in hun wijk of dorp willen zijn van een samenwerkingsproject. Voor meer informatie kun je je melden bij de Vrijwilligerscentrale van het MAC.

Reactie toevoegen