Monumentaal erfgoed zoekt molenaar

Het motto van het Groninger Molenweekend 2018 is ŒDoor weer en wind‚. Op 9 en 10 juni wordt de aandacht gevestigd op het molenaarschap van toen en nu. In december 2017 kreeg het ambacht de welverdiende status van werelderfgoed op de Unescolijst. Deze positieve aandacht willen het Gilde van vrijwillige molenaars afdeling Groningen, Erfgoedpartners en de moleneigenaren inzetten om nieuwe molenaars voor de toekomst te werven. Welke stoere mannen en vrouwen durven het aan: door weer en wind de molen aan het werk zetten. Tijdens het Groninger Molenweekend laten de molenaars zien wat er zo mooi is aan hun vak. Molens zijn bijzondere monumenten. Ze hebben al eeuwen een prominente plaats in het landschap en de dorpen. Door hun karakteristieke uiterlijk zijn ze onlosmakelijk verbonden met het Nederlandse landschap. Zonder mensen zouden molens langzaam maar zeker vervallen. Doordat moleneigenaren en -vrijwilligers zich om hun toestand bekommeren en op tijd onderhoud plegen, blijft dit industrieel erfgoed bestaan. Het is belangrijk dat een molen regelmatig in werking is. Stilstand is achteruitgang ˆ houtworm en andere kleine knagers grijpen dan hun kans. Het draaien van de molen gebeurt door vakkundige molenaars, vrijwilligers die daartoe een opleiding hebben gevolgd.

Speciaal voor de werving van molenaars, hebben het Gilde, Erfgoedpartners en de samenwerkende moleneigenaren een spotje laten maken waarin het ambacht van molenaar voor het voetlicht wordt gehaald. Dit spotje is vanaf woensdag 6 juni tot en met dinsdag 12 juni te zien in de avonduitzendingen van RTV Noord tijdens de reclameblokken.
Van Lauwerszee tot Dollard, van Drenthe tot aan het Wad staan molenaars en molengidsen klaar om de bezoekers tijdens het GroningerMolenweekend te ontvangen. Er is een keur aan activiteiten. Een greep uit het aanbod.

Groninger Molenweekend 2018 in het teken van de werving van nieuwe molenaars

Poldermolen Eolus Den Ham
zaterdag en zondag van 10:00 - 17:00 uur
De molen draait en maalt, bij voldoende wind, water. De molenaar is aanwezig om de bezoekers te informeren over de werking van de molen. In de molen zijn diverse modelmolens en molenonderdelen te bezichtigen. Ook worden er molenboeken en molenansichtkaarten verkocht. De molenaars van Molen Fortuna Noordhorn leggen op zaterdag 9 juni van 10:00 ˆ 16:00 uur uit waarom de molen nu zonder wieken staat en dus niet draait. Wie wil krijgt een rondleiding met uitleg over de molen en de historie. Ook is de tentoonstelling over de Tachtigjarige Oorlog in het Westerkwartier en de filmserie over de nagespeelde Slag bij Noordhorn te zien.

Korenmolen De Lelie Eenrum
zaterdag van 10:00 ˆ 16:00 uur
heeft ondermeer een speciaal jeugdprogramma: Jeugdmolenaar op De Lelie. Daarnaast worden vers gebakken brood, leliekoekjes, pannenkoekenmeel, speltmeel van molen Joeswert, brood-, cake- en koekmixen van mulder Pot en ansichtkaarten verkocht.

Poldermolen Meervogel Hoeksmeer
zondag van 11:00 - 16:00 uur
Weidevogel belevingsspektakel: ontdek de dit voorjaar uit het ei gekropen grutto‚s, kieviten en andere weidevogels in één van de mooiste natuurgebiedjes van Groningen!

Molens en het Quiltfestival Noord-Groningen 2018
Er wordt geëxposeerd in de volgende molens: Molen de Jonge Hendrik Den Andel, Molen Eva Usquert, Molen Windlust Zandeweer, Molen
de Grote Geert Kantens. https://www.quiltfestival.nl/nl/home

Op poldermolen De Noordstar Noordbroek wordt op zaterdag en zondag van 10:00 - 16:00 uur het malen gedemonstreerd en is een nieuwe molenaar actief.

Poldermolen Weddermarke Wedderbergen biedt op zondag 11:00-16:00 uur een klein natuurtheater.

Als het maar enigszins kan, dus bij voldoende wind, draaien de molens, soms op zaterdag, soms op zondag, soms op beide dagen. Een actueel overzicht is te vinden op de website van Erfgoedpartners: www.erfgoedpartners.nl.
Het Groninger Molenweekend wordt gecoördineerd door Erfgoedpartners. Op de bijna 90 molens in de provincie Groningen zijn vrijwilligers actief als vrijwillig molenaar of molengids, zij maken het mogelijk dat de molens draaien en toegankelijk zijn voor het publiek.

Reactie toevoegen