Techniekweek Midden-Groningen

Van maandag 12 t/m vrijdag 16 maart 2018 wordt de week van de techniek georganiseerd in de gemeente Midden-Groningen. Een krachtige samenwerking tussen de gemeente, het onderwijsveld en het bedrijfsleven. De projectweek heeft als doel het stimuleren van jongeren om te kiezen voor een loopbaan in de techniek en hen te attenderen op de vele opleidingsmogelijkheden op zowel mbo- als hbo-niveau. Circa 400 basisschoolleerlingen van groep 7 uit de gemeente Midden-Groningen nemen hieraan deel en krijgen op 12, 13, 15 of 16 maart een rondleiding bij een technisch bedrijf in de regio en volgen een aantal workshops op de afdeling techniek van het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand.

Techniekweek Midden-Groningen

Accountmanager BWRI Jan Dijkhuis maakt voor het eerst deel uit van de organisatie. In zijn functie spreekt hij dagelijks ondernemers in Midden-Groningen (en daarbuiten) die aangeven veel moeite te hebben met het vinden van geschikt technisch personeel. “Door provinciale zij-instroom trajecten te organiseren worden nog redelijk wat vacatures vervuld, maar dit zal niet afdoende zijn om aan de grote vraag te voldoen. Het is daarom heel belangrijk om als gemeente, onderwijsveld en bedrijfsleven krachten te bundelen en dat niet alleen tijdens de techniekweek in maart”, aldus Jan. “Door de bezoeken aan de regionale bedrijven in het kader van de BOTHS-week, samen met techniekdocent Rense Veenstra van het Aletta, ontstaan er waardevolle contacten en worden er afspraken gemaakt. Zo zullen er in de toekomst meer excursies worden georganiseerd voor leerlingen bovenbouw vmbo, zodat zij bewuster kunnen kiezen voor een technische vervolgopleiding of voor een lokaal bedrijf.”
Jan Dijkhuis geeft ook aan dat er bij een aantal bedrijven in Midden-Groningen sprake is van vergrijzing. “Het is van belang dat zolang de technische kennis nog aanwezig is bij deze bedrijven, jongeren instromen zodat de kennis kan worden overgedragen.” Volgens Jan heeft de BOTHS-week een enorme toegevoegde waarde om leerlingen al op vroege leeftijd te interesseren voor een technische opleiding en ook om ze kennis te laten maken met de lokale werkgelegenheid.

Reactie toevoegen