250.000 euro voor initiatieven nieuwkomers

Platform WIJDOENMEE.NU stelt dit jaar nog zeker 2,5 ton beschikbaar voor projecten die zorgen dat vluchtelingen, asielzoekers, statushouders en ongedocumenteerden zich sneller thuis voelen in Nederland. Geeske Zanen, initiatiefnemer van WIJDOENMEE.NU: ‘Kleinschalige projecten met grote impact op het leven van nieuwkomers kunnen bij ons altijd aankloppen. Je hoeft daarvoor geen rechtsvorm te hebben. Ook een initiatiefgroep van minimaal vijf personen kan bij ons terecht. Dit jaar heeft WIJDOENMEE.NU 250.000 euro klaarliggen en volgend jaar maken we ons daar weer sterk voor’.
 
Impact boven originaliteit
Grote impact betekent niet dat ideeën heel origineel hoeven te zijn. Zoiets alledaags als deelnemen aan een sporttoernooi of een koffiemiddag kan voor nieuwkomers het verschil maken; het verschil tussen je verloren voelen of je thuis gaan voelen in Nederland. Vaak is er maar een klein bedrag nodig om ervoor te zorgen dat een plannetje door kan gaan. Maar zo’n bedrag kan voor de bedenkers net te groot zijn om (steeds) uit eigen zak te betalen. Platform WIJDOENMEE.NU draagt – via haar gelijknamige website – regelmatig bij aan zaken als zaalhuur, sportshirts, materialen of vervoer. 
 
Binnen 7 dagen reactie
Zanen: ‘Het team van WIJDOENMEE.NU heeft vermogensfondsen gevraagd de hoofden én de portemonnees bij elkaar te steken. Maar liefst 21 fondsen uit het hele land zeiden ja. Daardoor is er nu één platform waarop alle aanvragen samenkomen die te maken hebben met nieuwkomers in Nederland. Omdat het gestroomlijnd is en we hier extra mankracht op hebben gezet kunnen we aanvragen binnen 7 dagen beantwoorden. Ik kan je zeggen dat dat vrij uniek is in de fondsenwereld.’ 
Flip Bakker van ILOZ/Ambassade van Vrede Zoetermeer reageert dan ook op het evaluatieformulier:  ‘Veel waardering voor jullie werkwijze: laagdrempelig en snel. Beknopt formulier, geen formele drempels; check-in middels een vraag verhelderend telefoongesprek; snelle toekenning. Goede formule - niets meer aan doen!’.
 
Al 227 projecten gesteund
Sinds de start, een kleine twee jaar geleden, heeft WIJDOENMEE.NU 227 projecten financieel gesteund. En ook dit jaar is er weer een mooi bedrag in kas om projecten mee te ondersteunen. Per aanvraag kan er 50 tot 2.500 euro worden aangevraagd. Het bijzondere is dat niet alleen organisaties met een rechtsvorm, zoals een vereniging of stichting, bij WIJDOENMEE.NU terecht kan, ook particuliere initiatiefgroepen van minimaal 5 personen zijn welkom. Wie inspiratie nodig heeft of voorbeelden zoekt, kan alle gesubsidieerde projecten terugvinden op www.wijdoenmee.nu. Deze projecten illustreren gelijk de positieve kant van Nederland: er is een enorme bereidwilligheid om nieuwe landgenoten te leren kennen. Zanen: ‘Met de 250.000 euro die we beschikbaar hebben kunnen we nog zeker nog 150 projecten steunen. En is er meer nodig, dan ga ik mijn collega’s vragen de kas opnieuw te spekken’. 

Reactie toevoegen