Voorronde Nationale Voorleeswedstrijd

Sappemeer - Op 14 en 21  februari lezen in totaal 18 kinderen voor vanuit de voorleesstoel in Borg Welgelegen. Wie het mooiste voorleest mag door naar de halve finale van de provinciale ronde in maart, en wie weet naar de landelijke finale in  Utrecht.
 
Midden-Groningen
Sinds 1 januari bestaat de gemeente Midden-Groningen. Hierdoor is het aantal deelnemers van de voorronde uitgebreid en om die reden verdeeld over 2 middagen. Elke voorronde bepaalt de jury wie het mooiste kan voorlezen. Deze 2 leerlingen gaan door naar de halve finale van de Provinciale voorronde. Ook dit jaar doen kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit heel Nederland massaal mee aan de 25e editie van De Nationale Voorleeswedstrijd, een initiatief van Stichting Lezen. In de provincie Groningen doen er 169 scholen en 8053 kinderen mee. Het is opvallend dat meer dan de helft van de voorlezers uit meisjes bestaat.
 
Jury
Leuk om te vermelding is dat Eva van der Velde uit Sappemeer deel uit maakt van de jury op 14 februari. Zij kreeg in 2017 de derde prijs bij de Provinciale wedstrijd. De andere juryleden zijn Helmi Kammenga, beleidsmedewerker van de gemeente Midden-Groningen en Nineke Kupers, leerkracht en kenner van jeugdliteratuur. Op 21 februari bestaat de jury uit Wethouder Erik Drenth, schrijfster Fabien van der Ham en leesconsulent van de Bibliotheek, Cornelia van Horn.
 
Favoriete schrijvers
De top 3 van de meest populaire voorleesboeken zijn geschreven zijn door 2 oudgedienden; Roald Dahl en Jacques Vriens. Nummer 3, schrijfster Tosca Menten is ook al een aantal jaren favoriet, dit jaar met haar boek Juffrouw Pots.
 
De Nationale Voorleeswedstrijd
De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Openbare Bibliotheken. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is. Meer informatie is de vinden op  www.denationalevoorleeswedstrijd.nl.

Reactie toevoegen