Documentaire ‘Ons Midden-Groningen’ bij RTV Noord

Op Tweede Kerstdag wordt de film ‘Ons Midden-Groningen, de geschiedenis verteld door inwoners zelf’ uitgezonden. In deze documentaire halen bewoners uit de drie gemeenten die na 1 januari opgaan in Midden-Groningen herinneringen op aan de jaren ‘40, ‘50 en ‘60.

Jeu de Boules club Harkstede haalt herinneringen op

In de gemeente Slochteren werd destijds de Fraeylemaborg nog bewoond door de familie van der Hoop. Ina Louters-ten Have woonde tegenover de borg en koestert warme herinneringen aan die tijd. ‘Ze hadden heel veel personeel, in de tuin en in de keuken iemand die kookte, kamermeisjes. Dat maakte natuurlijk heel veel indruk op mij.’

Dhr. en mevrouw Louters beklimmen de koets voor opnames in Slochteren

Haar man kan zich vooral de vondst van het gas als de dag van gisteren herinneren. ‘Daar begon een gasvlam te branden, dat gaf me toch een stuk lawaai en een stuk licht, ik dacht wel eens dat er een boerderij in de brand stond.’ In Harkstede noemen leden van de Jeu de boules club vooral uitspanning Staalstra, dat was met een grote speeltuin met cakewalk en een danszaal vermaak voor de hele omgeving. In Hoogezand-Sappemeer zien we in die jaren volop bedrijvigheid op en aan het Winschoterdiep.

Opnames bij Historische Scheepswerf Wolthuis met Gerrit Stuut

Gerrit Stuut vertelt over de scheepswerven en de scheepvaart. Maar hij herinnert zich ook levendig de stank die het afvalwater dat geloosd werd op het Winschoterdiep met zich mee bracht. ‘Als je er dag in dag uit in zit verneem je het niet maar als we terug kwamen van vakantie zeiden we: ‘Je kunt wel ruiken dat we bijna thuis zijn, het begint al weer te stinken.’ Op de markt in Hoogezand gaat het vooral over het verschil tussen Hoogezand en Sappemeer. Een voorbijganger vertelt: ‘Als je in Hoogezand woonde danste je bij Faber. Als je in Sappemeer woonde bij Struvé.’ In Menterwolde haalt Gé Zuidema-Krans uit Zuidbroek herinneringen op aan de boerderij van haar ouders. Aardappels rooien gebeurde nog met de hand en de grote schuren lagen vol graan. Op de sjoel- en kaartmiddag in de Menterne in Muntendam komen de verhalen los over de Muntendammers die met hun koopwaar langs de deuren gingen en over het boerenleven.

Nancia Winter uit Muntendam

Nancia Winter weet nog goed hoe zwaar het voor haar moeder was om vanaf haar 14e op de boerderij te werken. Samen met prachtige archiefbeelden van de Groninger Archieven en luchtbeelden gemaakt met een drone geeft de sfeervolle film een goede indruk van de recente geschiedenis van het gebied Midden-Groningen en haar inwoners.

Archief turfvaart

Archief aardappels rooien

Reactie toevoegen