Wereldlichtjesdag

Elke tweede zondag in december wordt Wereldlichtjesdag gehouden, een dag om stil te staan bij alle kinderen die zijn overleden. Rouw- en verliesbegeleider Marian Ek van praktijk Verlies en Verbinding organiseert een herdenking op zondag 10 december 2017.
Mensen in de hele wereld kunnen op deze dag om 19.00 uur een brandende kaars voor hun raam zetten om hun gestorven kind(eren) te gedenken. Wereldwijd leven we in verschillende tijdzones. Zo worden er op wereldlichtjesdag ieder uur ergens kaarsen aangestoken. Samen zorgen we ervoor dat er op deze manier over de gehele wereld een lint van lichtjes ontstaat. De wereld wordt zo even letterlijk wat lichter voor mensen die een kind verloren hebben. Daarnaast is er het besef dat je niet alleen bent met je verdriet.

Marian Ek vertelt: ”Onze eerste zoontje is een dag na de geboorte overleden. Het is al lang geleden, maar Jaap houdt een plekje in ons hart. Veel ouders leven met het gemis van hun overleden kind. Maar ook grootouders en andere gezins- en familieleden. Sommige mensen herdenken een volwassen kind, anderen zijn er voor een kindje dat niet eens de kans kreeg voor de eerste ademhaling. Bij de één is het verlies nog vers en rauw. Bij de ander is het verdriet inmiddels met hun leven verweven. De pijn van het gemis en het verlies van hoop en dromen die niet uitkwamen blijven hetzelfde. Het maakt daarbij niet uit hoe oud het kind was, of hoe lang het al geleden is. Je kind blijft immers je kind, voor altijd in je hart en gedachten. Vaak bestaat bij de ouders de behoefte stil te staan bij het gemis. Daarom dit initiatief om dat met anderen te delen en te gedenken. De bijeenkomst is bij mij thuis in de praktijkruimte. Daar gedenken we de kinderen door hun naam te noemen en om 19.00 uur branden we een kaars. Verder luisteren we naar muziek, gedichten en troostende woorden. Wanneer je niet bij de bijeenkomst aanwezig kunt zijn en toch Wereldlichtjesdag mee wil vieren, kun je thuis een kaars branden.”
Praktijk Verlies en Verbinding organiseert de herdenking op zondag 10 december 2017 van 18.30 tot 20.30 uur, Meenteweg 109 te Schildwolde.
Wil je bij deze herdenking aanwezig zijn, dan wel van te voren aanmelden.
Marian Ek, tel. 422613 (bij geen gehoor even inspreken) of mailen naar info@verliesenverbinding.nl

Reactie toevoegen