Aan den eenzamen Trekweg

Kun jij een theatertekst schrijven? Totaal overdonderd door de vraag was de wedervraag: Waar moet het overgaan? Een historische gebeurtenis in de regio. Ik moest lachen: er gebeurt toch nooit iets in Zuidbroek! Hoe erg ik het mis had, zou al snel blijken na wat research belande ik in 1931 …………
28-8-1931 Moeder en zoon vermoord. (Leeuwarder Courant)
In het geheimzinnige drama, dat zich in den nacht van Dinsdag op Woensdag te Zuidbroek heeft afgespeeld, zijn thans eenige duistere punten opgehelderd. 
Aanvankelijk werd alleen het lijk van de weduwe Molema gevonden, terwijl de zoon nergens was te vinden. Hierdoor was niet uit te maken of men met een dubbelen roofmoord, dan wel dat de zoon zich aan zijn moeder had vergrepen. Het onderzoek naar den zoon werd echter krachtig voortgezet. De breede slooten achter het huis werden doorzocht. Dit laatste had weldra succes.
Op ongeveer 200 meter afstand van de woning vond men het lijk. Bij een nader onderzoek dat ook dit slachtoffer ernstig aan het hoofd gewond was en dat de slagen moeten zijn toegebracht met een nieuwe bijl. De klep van zijn pet was geheel doorgesneden. In de nabijheid van het lijk lag een ketting. Roofmoord?
Mijn schrijversinstinct werd aan alle kanten wakker geschud.
Op basis van oude krantenberichten, spitten in de geschiedenis van Zuidbroek, gegevens op het internet en gesprekken met historici, met dank aan de Historische Kring Menterwolde, werd het theaterstuk “Aan den eenzamen Trekweg” geschreven. 
Een spannende repetitie tijd volgde. Ervaren en onervaren spelers mengden zich tot een spectaculair team onder de bezielende leiding van Gerard Deiman. En nu … Nu zijn de spelers en crew er klaar voor. 
28 Oktober 2017 brengen ze in dorpscentrum De Broeckhof in Zuidbroek dit stuk voor het voetlicht.
 
Het stuk is geen optelsom van feiten. Laat u overdonderen door deze bijzondere vorm van theater. Het is spel met vrijheden, mysteries, soms abstract en absurd. Met humor en cynisme in een niet realistisch decor. Een grabbelton van gegevens, feiten, fictie en discussies. Daarom hopen we ook na de voorstelling met u het gesprek aan te gaan.

Reactie toevoegen