Nieuwe ambtsketen

De selectiecommissie heeft voor de ambtsketen van de nieuwe gemeente Midden-Groningen gesprekken gehad met drie lokale goudsmeden. Zij presenteerden aan de commissie het eerste schetsontwerp van de ambtsketen. Het ontwerp van goudsmid Mariëlle Bloemhoff-ten Thije Boonkkamp uit Siddeburen werd unaniem gekozen. Zij heeft een ontwerp gemaakt wat eigentijds is, met de blik naar de toekomst maar waarin ook de historie is meegenomen.
 
Inspiratie voor het ontwerp
Plattegrond gemeenten
De hoofdschakels zijn gebaseerd op de vorm van de plattegrond van de drie gemeenten.
In de schakel is elke gemeente op een bepaald hoogte-niveau, zodat de verschillen er nog iets uitspringen en de oorsprong zichtbaar blijft. Hierdoor krijgt de schakel een speels effect.
In de afwerking van de schakels staan drie dingen centraal: Beschaving/cultuur: dit is in hoogglans gepolijst. Landbouw: gefreesde lijnen zoals dat vaak ook op Natuurgebieden: diepere oppervlakte mattering, willekeurig, een beetje ruig.
 
Logo Midden-Groningen
Het boogje boven de M van Midden-Groningen is gebruikt voor de tussenschakels. De inhaking staat voor het samenwerken van de drie gemeenten.
Boven de penning is een koppelstuk, ook dit is geïnspireerd op het logo. De M is geplaatst op een driehoek. Die driehoek staat symbool voor de drie gemeenten die aan elkaar gekoppeld zijn.
 
Penning
Op de munt komt met de hand gegraveerd, aan de ene kant in opliggend reliëf, het rijkswapen en aan de andere zijde in opliggend reliëf het gemeentewapen met de tekst Midden-Groningen. De reliëfs worden hoogglans gepolijst, zo ontstaat er een moderne, maar speelse munt met verschillende afwerkingen en hoogtes.
De planning is dat de ambtsketen eind december 2017 klaar is.
 
Op 1 januari 2018 is Midden-Groningen definitief een feit. Dan gaan de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde samen verder.

Reactie toevoegen