‘Weerom noar vrouger’

Groninger platteland centraal in boek van broers Puister. Het dagelijkse leven op het Groninger platteland én hun vader Wessel Puister staan centraal in het boek ‘Weerom noar vrouger’ dat eind oktober verschijnt.  Het is een gezamenlijk initiatief van de broers Henk en Bé Puister. Hun vader Wessel Puister (in 2016 overleden op 92-jarige leeftijd) vormt de rode draad in deze bundel met korte verhalen en gedichten. Het boek is vorm gegeven en gedrukt bij Grafisch bedrijf de Bruin in Zuidbroek.
‘Weerom noar vrouger’
Henk laat zijn vader vertellen over zijn leven in en rondom zijn geboortedorp Schildwolde in de jaren dertig-vijftig van de vorige eeuw. Het zijn mooie sfeertekeningen vol humor en bijzondere Groningse uitdrukkingen. 
Deze 15 verhalen verschenen eerder in ‘Pluustergoud’ (het magazine van de Historische Vereniging Hoogezand-Sappemeer e.o.) en werden door Henk voorgelezen in het radioprogramma ‘Touzeboudel’. Verder schrijven de broers in hun gedichten en verhalen op liefdevolle wijze over de herinneringen aan hun vader. 
De bundel geeft niet alleen een mooi beeld van het leven op het Groninger platteland destijds, maar evenzeer van een bijzondere man in de laatste fase van zijn leven.
‘We gaan uitgebreid in op het proces van ziek zijn en ouder worden’, zegt Bé Puister, ‘met alle bijbehorende fysieke en mentale ongemakken, zoals sociaal isolement en angst voor de naderende dood. Het is humoristisch, maar anderzijds ook heel persoonlijk en gevoelig. Dus zeg maar met een lach en een traan.’
 
Het boek (120 pagina’s; harde cover) zal in beperkte oplage verschijnen en kost 10 euro. Reserveren kan via
Vanaf eind oktober is het boek o.a. verkrijgbaar bij de Bruna-winkels in Hoogezand, Veendam en Winschoten en verder bij  Jumbo in Sappemeer en drogisterij Bakker in Schildwolde.
 
Henk Puister (1953) woont in Hoogezand. Hij schrijft en publiceert al jarenlang gedichten, verhalen, liedteksten en columns (Webloug). Hij leest vaak voor uit eigen werk (o.a. als vaste medewerker van het Groningstalige programma ‘Toezeboudel’ voor de lokale radiostations). Eigen bundels: ‘Mit maddeln en spaddeln’ (1994; verhalen), ‘Woddels van t bestoan’­ (2001; gedichten), ‘Bliedschop veur t bezeren’ (2009; gedichten).
 
Bé Puister (1959) is opgegroeid in Hoogezand-Sappemeer en woont nu in Steenwijk. Hij werkt vanaf 1982 in het bankwezen. Hij werkte o.a. bij Rabobanken in Beerta en in Veendam. In 2008 schreef hij het verhaal ‘Twee broers (opnieuw) naar de Zuidlaardermarkt’. Fragmenten van dit  verhaal zijn opgenomen in het boek ‘De Zuidlaardermarkt; schilderijen, verhalen en geschiedenis’ (2009) geschreven door Jan Kraak, met medewerking van Remmelt Booij.

Reactie toevoegen