Hoe kom je bij de brandweer

Zuidbroek - Spek-en-bonenbrandweerman noemt hij zichzelf, omdat hij nog niet begonnen is met de brandweeropleiding. Arvid Klijzing, eigenaar van Studio Boterdiep en zakelijke leider van De Rijdende Popschool in Groningen raakte tijdens grondwerkzaamheden bij zijn huis in Zuidbroek een gasleiding en kwam zo in gesprek met ploegchef Harm de Bruin. Inmiddels loopt hij een aantal weken mee als vrijwilliger.
“Mijn vriendin en ik hebben een boerderijtje gekocht in Zuid- broek. Bij grond- werkzaamheden daar raakte ik een gasleiding. Het was een klein gaatje maar de brandweer moest ko-men om het te dichten. 
Hoe kom je bij de brandweerTerwijl we daar met onze laarzen in het zand stonden, raakte ik aan de praat met Harm de Bruin. Hij zei dat hij collega’s zocht en vroeg of de brandweer iets voor mij zou kunnen zijn. Daar moest ik even over nadenken.” Twijfels “De hulpdiensten hebben mij wel altijd geboeid en nu de kans zich voor deed, werd ik gedwongen er serieus over na te denken. Het is zo anders dan het werk dat ik doe, maar aan de andere kant past het wel bij me. Ik wil graag maatschappelijk betrokken zijn en iets voor een ander kunnen betekenen. Omdat ik nieuw ben in het dorp is dit voor mij een uitgelezen kans om ‘in te burgeren’. Het is fijn om nieuwe mensen in de buurt te leren kennen en de teamgeest spreekt mij aan. Toen heb ik besloten om me aan te melden. Mijn vriendin had in eerste instantie een paar kritische vragen, maar nu staat ze gelukkig helemaal achter mijn keuze.” Kennismaken “In het begin heb ik kennisgemaakt met een aantal ploegleden. Het is altijd de vraag of je binnen een groep zal passen, maar ik kan niet anders dan positief zijn over mijn collega’s. De ploeg bestaat uit een divers gezelschap: het is misschien wel een goede doorsnede van het dorp. Ik heb een ervaren begeleider toegewezen gekregen die me wegwijs maakt in het vak. 
 
Tijdens mijn opleiding zal hij mij op sleeptouw nemen.” Conditie “Om toegelaten te worden moest ik net als iedereen een fysieke test doen: de ppmo-test. Dat vond ik spannend omdat ik best wel fanatiek ben en niet wist wat ik moest verwachten, maar het viel eigenlijk heel erg mee. Tijdens een parcours en trappentest zette ik een mooie tijd neer. Tijdens het gesprek met de bedrijfsarts werden alle resultaten doorgenomen, geslaagd!”
 
Goed te behappen
Ook qua beschikbaarheid is het werk goed te behappen. Ik ben natuurlijk niet altijd beschikbaar doordat ik loondienst met mijn eigen onderneming combineer, maar ik ben ook heel vaak wel dicht bij de kazerne. Samen zorg je op een flexibele manier dat er altijd genoeg collega’s zijn voor een uitruk als de pieper gaat.”
 
Opleiding
“Tot nu toe ben ik heel blij dat ik me heb aangemeld. Als aspirant oefen ik twee keer per maand mee en ga ik mee op uitruk. Eind november begint de opleiding, maar ik ben blij dat ik nu al ervaring op kan doen als aspirant. Ik ben benieuwd wat er tijdens de opleiding op mij afkomt. Ik heb er in elk geval veel zin in!
 
Versterking gezocht
“De brandweer in Zuidbroek bestaat uit mannen en vrouwen die 24 uur per dag, 7 dagen per week klaarstaan om inwoners te helpen in geval van nood. Meld je ook aan als vrijwilliger en je bent over een tijdje heel wat onvergetelijke ervaringen rijker!” 

Reactie toevoegen