Ontwerp bestemmingsplan ‘Leiding Gasunie Menterwolde’ ter inzage

Burgemeester en wethouders van de gemeente Menterwolde maken op grond van artikel 3.8 van de  Wet ruimtelijke ordening en Afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht bekend dat het ontwerp bestemmingsplan ‘Leiding Gasunie Menterwolde’ is opgesteld. 
 
Inhoud
Gasunie gaat onderhoudswerkzaamheden verrichten aan het gastransportnet. Oudere onderdelen van het gastransportnet worden gerenoveerd of vervangen. Tegelijkertijd wordt specifiek in het aardbevingsgebied een klein deel van het gastransportnet versterkt. Bij het vervangen van onderdelen wordt bekeken of de ligging van het onderdeel voldoet aan de eisen van goede beheerbaarheid, veiligheid en bereikbaarheid.  Indien dit niet optimaal is, wordt verplaatsing onderzocht.
 
In dit kader is Gasunie van plan om delen van de regionale gasleiding N-508-50 Winschoten-Groningen, te vernieuwen, inclusief bijbehorende afsluiterschema’s,  vloeistofvervangers en aftakleidingen. Voor het grondgebied van Menterwolde gaat het om twee tracés (genaamd 2 en 3).
 
Een klein deel (ca. 20 meter) van tracé 2 ligt in de gemeente Hoogezand-Sappemeer, de overige 2 kilometer buisleiding ligt in Menterwolde. De buisleiding ligt langs de zuidzijde van de A7 en loops deels door een productiebosje. Een beperkt deel van tracé 3 (circa 650 meter) ligt binnen Menterwolde De buisleiding ligt ten zuidoosten van Knooppunt Zuidbroek waar de A7 en de N33 elkaar kruisen en passeert langs de A7 in oostelijke richting de gemeentegrens met de gemeente Oldambt.
 
Het doorvoeren van bovengenoemde aanpassing aan het gasleidingnetwerk is niet in overeenstemming met de huidige planologische kaders. Een herziening van het bestemmingsplan is dan ook noodzakelijk. Het ontwerp bestemmingsplan voorziet in de gewenste juridisch-planologische kaders om het voornemen mogelijk te maken.
 
Het plan inzien
Vanaf 31 augustus 2017 ligt het ontwerp bestemmingsplan ‘Leiding Gasunie Menterwolde’  met bijbehorende stukken gedurende 6 weken voor iedereen ter inzage. U kunt het plan op papier inzien op het gemeentehuis aan de Kerkstraat 2 te Muntendam. 
Digitaal kunt u het bestemmingsplan raadplegen via  www.menterwolde.nl onder het kopje Plannen & Beleid / bestemmingsplannen in procedure. Hier vindt u ook een link naar het bestemmingsplan op de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl en een link waar de bronbestanden beschikbaar zijn gesteld.
 
Reageren op het plan (indienen zienswijzen)
Tot en met 11 oktober 2017 kan een ieder zienswijzen indienen.  Schriftelijke zienswijzen kunt u richten aan de gemeenteraad van Menterwolde, Postbus 2 te 9649 ZG Muntendam. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze moet u een afspraak maken met de heer R.Hazekamp van de afdeling Beleid en Samenleving, telefoonnummer: (0598) 658 881. Hier kunt u tevens terecht voor meer informatie. De tijdig ingediende zienswijzen worden betrokken bij de verdere besluitvorming over het bestemmingsplan.
 
De Crisis- en herstelwet is van toepassing.
Deze bestemmingsplanprocedure valt onder de werking van de Crisis- en herstelwet (Chw). 
Zie Chw bijlage I Categorie 13.  Artikel 1 Chw bepaalt dat afdeling 2 van toepassing is op projecten die vallen onder bijlage I.
 
Muntendam, 30 augustus 2017
Burgemeester en wethouders van Menterwolde