Open Monumentendag 2017

Bezoek de mooiste monumenten die doorgaans gesloten zijn! De Open Monumentendag, in het weekend van 9 en 10 september 2017, staat in het teken van ‘Boeren, burgers en buitenlui’. Een historische uitroep waarmee stadsomroepers destijds de aandacht van het publiek trokken. Het thema benadrukt de relatie tussen stad en land en de bijbehorende monumenten. 
Open Monumentendag 2017
33 monumenten openen hun deuren in Menterwolde en Hoogezand-Sappemeer en zijn gratis te bezichtigen. Daarnaast zijn er diverse activiteiten te beleven.
Tijdens dit weekend kun je genieten van de kleine en grotere monumenten die onze gemeenten rijk zijn. Van arbeidershuisjes, grote boerderijen, herenhuizen, parken/tuinen tot kerken en zelfs een café. 
 
Openingsavond op vrijdag 8 september
Op vrijdag 8 september vindt om 19.30 uur de officiële opening plaats in zalencentrum ‘De Tibbe’, Kees de Haanstraat 73 in Sappemeer. Tijdens deze avond neemt de heer Wim Rozema ons – met verhaal en beeld - mee naar de bloeitijd van de veiling in Sappemeer; destijds een centrum van economische activiteit in deze regio. Toneelvereniging VIOLERIA heeft in ‘Boeren, burgers en buitenlui’ genoeg ingrediënten gevonden voor het toneelstuk ‘De Tolgaarder’. Namens de beide gemeentebesturen spreekt mevrouw Thea van der Veen, wethouder van Menterwolde, dit jaar het openingswoord.  
 
Programma 
Open Monumentendag is een unieke kans om een kijkje te nemen bij wel 33 deelnemende monumenten in Menterwolde en Hoogezand-Sappemeer. Monumenten blijven interessant of ze nu elk jaar hun deuren openen of dat ze maar af en toe open zijn. De monumenteigenaren zorgen steeds weer voor activiteiten in en rond hun monument, die interessant zijn voor een breed publiek. Zo zijn daar: toneel, een lezing, tentoonstellingen, muziek, demonstraties, informatie over lokale geschiedenis, rondleidingen, exposities van houtkunst, schilderijen, sieraden en patchwork, maar ook diverse ‘producten’ van het land zijn op verschillende locaties te bekijken en soms ook te proeven. In het rijksmonument het Oosterpark in Hoogezand is een wandelroute uitgezet langs monumenten en beeldbepalende panden in het park. Gelijktijdig vindt in dit park op zaterdag een feestelijke fair plaats, georganiseerd door het buurtcomité.
 
Samenwerking met Slochteren: Molen- en Stationsroute door de drie gemeenten
Samen met de Werkgroep Open Monumentendag Slochteren is een ‘Molen- en Stationsroute’ gemaakt. Zaterdagmiddag 9 september rijden twee bussen van het Nationaal Busmuseum met een gids de route langs 5 molens en 3 stations in onze drie gemeenten. De bustochten beginnen en eindigen bij het Nationaal Busmuseum, dat als 9e ‘monument’ aan deze route is toegevoegd. De bustocht is gratis, maar er kunnen niet meer mensen mee dan er zitplaatsen zijn in de 2 bussen.  
 
De website
Ook dit jaar geeft de website informatie over de datum/data, het landelijk thema en een overzicht van alle monumenten/monumenteigenaren, die meedoen aan de Open Monumentendag. Elk monument heeft een eigen pagina met informatie over het monument, specifieke activiteiten, openingstijden en foto’s. Er is een kaart van het grondgebied van de gezamenlijke gemeenten met de deelnemende monumenten en er zijn routes aangegeven. Die routes kunt u volgen, maar u kunt natuurlijk ook uw eigen route maken langs de monumenten die u wil bezoeken. In de route op zondag (route 5) zijn alle monumenten opgenomen die op zondag open zijn.
 
"Het Comité Open Monumentendag Hoogezand-Sappemeer en Menterwolde wenst u veel plezier bij uw bezoek aan de website en aan de open monumenten."

Reactie toevoegen