Pruiverij & Oetmaark

Op zaterdag 2 en zondag 3 september staat het centrum van Veendam wederom bol van de activiteiten. Op en rondom het Museumplein staat een groot aantal Veendammer ondernemers waar het publiek allerlei culinaire verrassingen kan proeven voor een klein bedrag. 
De Oetmaark wordt ingevuld met stands van de culturele instellingen van vanBeresteyn, de Klassieke Academie en verenigingen en stichtingen uit Veendam en omgeving. Het publiek kan zich hier uitgebreid laten informeren. De theaterkassa van vanBeresteyn is beide dagen geopend. Op het Museumplein staat een muziekpodium waar de stichting Bogdike en de stichting Kleinkunst optredens hebben geboekt in een aansluitend programma. De laatste act op zaterdag is de band Los Cascos en op zondag sluit de ABBA SOS band swingend het Pruiverijweekend af. Ook verzorgt Bogdike muziekacts op verschillende plekken in het centrum en zullen er op zaterdag enkele straattheateracts te zien zijn. Verder is de Brandweer weer present met spectaculaire demonstraties op het Kerkplein.
 
AVEBE/Aardappelplein
Naast het culinaire en culturele deel geeft AVEBE een presentatie en voorlichting over de toepassingen van zetmeel zoals die wordt gewonnen uit de aardappel. De cyclus van aardappel naar eindproduct wordt uitgelegd op een heus aardappelplein. Deze zal zich bevinden op het Veenlustplein.
Enkele Veendammer ondernemers zullen laten zien in welke producten de zetmeel wordt verwerkt, van rookworsten tot tompouces. Medewerkers van de AVEBE zullen tekst en uitleg geven over genoemde processen.
 
De coöperatie AVEBE U.A. is een wereldwijd opererende onderneming die producten levert op basis van aardappelzetmeel en aardappeleiwit voor toepassingen in voeding, diervoeding, papier, bouw, textiel en kleefstoffen. Avebe heeft drie productielocaties in Nederland, twee locaties bevinden zich in de provincie Groningen; Foxhol en Ter Apelkanaal. De derde is de aardappelmeelfabriek in Gasselternijveen in de provincie Drenthe. Het hoofdkantoor van het concern is gevestigd in Veendam.

Reactie toevoegen