Stolpersteine geplaatst in Zuid- en Noordbroek

Verspreid over Zuid- en Noordbroek zijn er vrijdag 4 augustus Stolpersteine geplaatst. Een commissie van de HKM heeft zich sterk gemaakt voor de realisatie hiervan. Er zijn vrijdag in totaal 29 stenen geplaatst. Stolpersteine zijn steentjes ter nagedachtenis aan vermoorde Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.
   Gunther Demnig legt de eerste drie stenen aan de Klaas Woltjerweg in Zuidbroek.
Stolpersteine is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (1947, Berlijn). Hij brengt gedenktekens aan in het trottoir voor de huizen van mensen die in de Tweede Wereldoorlog, verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Deze Stolpersteine (‘struikelstenen’) herinneren onder andere aan de joden die in deze huizen hebben gewoond. De kunstenaar noemt ze Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. Op de stenen zijn, in een messing plaatje, de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden gestanst. De stenen (10 x 10 cm) worden door de kunstenaar zelf geplaatst.
Op 5 mei 2015, deed de Commissie Stolpersteine van de HKM haar aftrap. Inmiddels waren de benodigde financiën al een poosje geregeld. Maar toch heeft het nog even geduurd voor de stenen geplaatst konden worden. Gunther Demnig had het zo druk, dat het meer dan een half jaar duurde tot het bericht kwam dat de Stolpersteine gelegd zouden worden. “Het is nu wel midden in de vakantieperiode”, zegt Wieko Smit, één van de commissieleden. “Maar we waren heel blij dat de legging nu plaats kon vinden, anders hadden we nog langer moeten wachten. Door de vakantietijd waren speciale activiteiten niet mogelijk. We willen dit op een ander moment, in samenwerking met andere comité's, nog een keer officieel doen en dan proberen we de scholen er ook bij te betrekken.”
Gunther Demnig legt de eerste drie stenen aan de Klaas Woltjerweg in Zuidbroek.
Gunther Demnig begon vrijdagmorgen om 9 uur aan de Klaas Woltjerweg 9 te Zuidbroek. Daarna ging hij naar de hoek Heiligelaan/Torenstraat om vervolgens naar Noordbroek te gaan, waar nog 6 adressen worden aangedaan aan de Zuiderstraat, Scheemderstraat, Oosterstraat en Hoofdweg. Afgelopen vrijdag zijn er 7 stenen in Zuidbroek, 21 stenen in Noordbroek en 1 steen in Nieuwolda geplaatst.
 

Reactie toevoegen