Museum Zuidbroek verwerft treinencollectie

Op 12 juli jl. heeft het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum uit Zuidbroek (NNTTM) een grote spoorwegcollectie verworven.
De collectie bestaat deels uit Nederlands en Duits modelspoor-materieel, alsmede een grote hoeveelheid boeken en daarnaast spoorwegcuriosa, waaronder een stuk rails van de NTM, de vroegere Nederlandsche Tramweg Maatschappij.
De voorbereiding voor deze schenking heeft ongeveer twee jaar geduurd. De officiële overdracht werd - ten kantore van Notaris Ellemers te Sneek - bijgewoond door de heer J. Kalma (de schenker) en onze bestuursleden Bert Lockhorn en Rowin Penning.
De collectie zal de komende maanden geleidelijk naar Zuidbroek verhuizen. Er is op verzoek van de heer Kalma gekozen voor een geleidelijke overdracht. Dit is de tweede schenking in relatief korte tijd. Enige tijd geleden ontving de stichting eveneens een grote verzameling modelspoor, geschonken door mevrouw Winkler uit Hoogezand.



Een schenking aan het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum (financieel of in natura) is belastingtechnisch erg aantrekkelijk omdat het NNTTM een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) is.
Het NNTTM is eigenaar van het geheel herstelde monumentale Waterstaatstation 3e klasse uit 1865. In het station bevindt zich het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum.

Reactie toevoegen