Bestrijding armoede onder kinderen

De colleges van B en W van Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde binden gezamenlijk de strijd aan met de armoede onder kinderen. Ze presenteren hun gemeenteraden een aantal voorstellen die opgehaald zijn in tientallen gesprekken met de kinderen zelf en met allerlei betrokkenen bij de armoedebestrijding.
Gemeenten hebben van het Rijk extra geld gekregen om armoede onder kinderen te bestrijden. Voor de gemeenten die opgaan in Midden-Groningen was dat reden om met veel mensen te gaan praten over wat er het beste met het geld kan gebeuren. “Daar kwam de erkenning uit dat we al veel doen aan armoedebestrijding en dat de huidige voorzieningen als positief ervaren worden,” concluderen de wethouders Peter Verschuren, Jan Jakob Boersma en Lian Veenstra. “We hebben onze eigen regelingen en we subsidiëren Leergeld, Jeugdsportfonds en jeugdcultuurfonds. Maar natuurlijk waren er ook aanvullende wensen om kwetsbare kinderen een betere start te geven.”
De wethouders willen onder andere de regelingen van de gemeenten versneld gelijktrekken op het hoogste niveau, een uitgebreid pakket verstrekken aan kinderen die in september voor het eerst naar de middelbare school gaan en een armoederegisseur aanstellen die samen met alle betrokkenen gaat kijken wat er verder moet gebeuren. Ook komt er uitgebreide publiciteit om de voorzieningen onder de aandacht te brengen en is er aandacht voor de gezinnen waarvan het inkomen net te hoog is om voor een minimaregeling in aanmerking te komen. “We gaan meer kijken naar wat er voor de kinderen nodig is, en minder naar strakke inkomensnormen”, aldus de wethouders.

Reactie toevoegen