Socialsofa’s in Muntendam en Noordbroek

Op vrijdagmiddag 16 juni 2017 worden maar liefst 2 Socialsofa’s, waarvan 1 met bijbehorend tafelobject, en 1 verhalenbank geplaatst in Muntendam en Noordbroek. Socialsofa’s zijn massief betonnen buitenbanken die met glasmozaïek bekleed zijn. 
Noordbroek en de vrijwilligers van de ‘Socialsofa Werkplaats’ in Winschoten hebben meegewerkt aan de totstandkoming van de prachtige banken. De geschiedenis van Noordbroek, het mooie buitengebied en de vroegere geschiedenis van Muntendam zijn terug te vinden in het glasmozaïek op de verschillende banken.
 
Over de drie banken… 
Henk Pol van de Historische Kring Menterwolde heeft aan de leerlingen van groep 7 van de Amerikaschool een gastles gegeven waarin de geschiedenis van Noordbroek breed voor het voetlicht gebracht is. De gewelven van de kerk zijn in de bank terug te zien. Ook zijn de tekeningen in de bank verwerkt die de leerlingen zelf gemaakt hebben. De bank heeft een fries van rozen en op de achterkant wordt een plattegrond van begin 20ste eeuw verbeeldt van Noordbroek en omgeving. Deze is in mozaïek gelegd met daarin foto's van een aantal markante panden in Noordbroek. Deze verhalenbank is de laatste die geplaatst wordt uit een serie van ‘16 Groninger Verhalenbanken’ en krijgt een prominente plek voor het MFC ‘De Noordsuythoeve’ in Noordbroek. 
Meer recente geschiedenis zien we terug in de bank die geplaatst wordt op het plein voor het gemeentehuis in Muntendam. Deze bank verwijst naar het mooie buitengebied van Muntendam, met o.a. een prachtig spel van felrode klaprozen verbeeld op de bank. In eenzelfde stijl wordt hierbij een tafelmozaïekobject geplaatst. 
De bank die wordt geplaatst op het plein voor het appartementencomplex ‘De Tibbe’ in Muntendam laat een aantal onderwerpen uit de vroegere geschiedenis van Muntendam de revue passeren. Op de achterkant zien we een straatbeeld met daarin als middelpunt het bekende ‘Groene Kruis gebouw’. 
 
Sponsoren 
- De laatste bank uit de serie ’16 Groninger Verhalenbanken’ is tot stand gekomen door Leader Oost Groningen en de gemeente Menterwolde. 
- De Socialsofa voor het gemeentehuis in Muntendam, inclusief bijbehorend tafelobject is tot stand gekomen door de Stichting MenterAroute en de DorpsAdviesRaad Muntendam. 
- De Socialsofa op het plein voor het appartementencomplex ‘De Tibbe’ in Muntendam is tot stand gekomen door Stichting Groene Kruis in Muntendam. 
 
Uitvoering 
De uitvoering van de ontwerpen in mozaïek wordt gedaan door kunstenaars Liesbeth Peters en Ronald Raaijmaakers en een vaste kern van vrijwilligers op de werkplaats in Winschoten. Deze vrijwilligers komen zowel uit Winschoten als uit de omliggende gemeenten. Het idee om elkaar te ontmoeten en gezamenlijk aan iets bijzonders voor de eigen leefomgeving te werken maakt deel uit van het Socialsofa concept. Op de website www.socialsofa-oldambt.nl is meer informatie over het ‘Oost Groninger Verhalenbankenproject’ te vinden. 

Reactie toevoegen