Onkruid op de stoep en de straat

Door het warme weer en de regen is het onkruid op de verharding zoals stoepen, pleinen en parkeerplaatsen weer gaan groeien. De aannemers Vertisol en BWRi/Sight zijn hard bezig om de groei te beheersen. Met onkruid beheersen bedoelen we dat het onkruid in toom wordt gehouden, zodat het niet gaat overwoekeren, maar de verharding er “redelijk netjes” uitziet.

Waarom niet meer bestrijden?
Vanaf maart 2016 is het door Europese regels niet meer toegestaan om chemische middelen te gebruiken bij het bestrijden van onkruid. Met deze middelen werd onkruid tot diep in de wortels aangepakt en bleef het onkruid langer weg. Dit is nu niet meer mogelijk.

Onkruid beheersen
Om de groei van het onkruid toch tegen te gaan zijn we overgegaan op andere manieren van werken. Voor het beheersen van onkruid wordt nu gebruik gemaakt van machines ter grootte van grasmaaiers die kunnen branden, borstelen, heet water spuiten of stoom blazen. Deze machines rijden over de trottoirs, parkeerplaatsen, pleinen en alle andere plekken waar onkruid op de verharding groeit. De plantenresten blijven op de verharding liggen. Anders dan bij het spuiten van chemische middelen worden de wortels van het onkruid niet meer aangepakt. Hierdoor komt het onkruid sneller terug, zeker als het warm is en er regelmatig regen valt.

“Redelijk netjes”
De aannemers kiezen, afhankelijk van de plek, de groei en de hoeveelheid onkruid zelf welke manier het beste werkt en hoe vaak ze moeten komen om het “redelijk netjes” te houden. Gelet op de kosten hebben de gemeenteraden van Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren  besloten dat “redelijk netjes” schoon genoeg is. Daarbij mag er een beperkte hoeveelheid onkruid in de verharding staan, dit mag niet te hoog uitgroeien. Staat er meer dan 4 vierkante meter onkruid per 100 vierkante meter verharding of is het onkruid hoger dan 20 centimeter dan moeten de aannemers aan het werk om het onkruid te beheersen. Is het minder, dan hoeven de aannemers niets te doen. Er mag/zal dus onkruid op de verharding zichtbaar zijn.

Veegwagens
Naast de machines die gebruikt worden voor de onkruidbeheersing rijden er ook wagens door de straten die de goten vegen. Deze rode veegwagens zijn vaak te herkennen aan het logo van de gemeente Groningen, de machines voor de onkruidbeheersing zijn wit met het logo van de gemeente Slochteren. Vegen is nodig om te zorgen dat het regenwater gemakkelijk naar de putten kan stromen. In Menterwolde worden de goten acht keer per jaar geveegd. Waar de veegmachines er bij kunnen wordt vuil en onkruid in de goten weggeveegd. Achter geparkeerde auto’s kan de veegwagen niet komen, daar zal het vuil regelmatig blijven liggen en zal er meer onkruid zichtbaar zijn.

Meer info
Heeft u een melding of een vraag over bovenstaande onderwerpen? Op de website van uw gemeente kunt u een ‘melding openbare ruimte’ indienen. Afhankelijk van uw vraag/melding neemt een medewerker contact met u op.