Zes winnaars van Duurzame Vonk

Alle 6 genomineerden zijn tijdens de finaleavond op 12 april door de jury van de ideeënwedstrijd ‘de Duurzame Vonk van Hoogezand-Sappemeer’ uitgeroepen tot winnaar. De inzending ‘Van PET naar pret’ won de publieksprijs. De winnaars krijgen de kans om hun duurzame idee te realiseren met een financiële bijdrage van maximaal 3000 euro. 
Wethouder en voorzitter van de jury Oetra Gopal: “De winnaars hebben allemaal hun passie laten zien voor hun idee over duurzaamheid. Het mooie is dat duurzaamheid veel facetten kent en dat zie je terug in heel verschillende ideeën. Om het enthousiasme te steunen hebben we tijdens de finale besloten alle genomineerden een financiële bijdrage te geven. We gaan ze in komende periode volgen en helpen om de ideeën ook echt van de grond te tillen, zodat de Duurzame Vonk uitgroeit tot een vlam.  Het is mede daarom mijn ambitie om dit evenement tot een jaarlijks terugkerend evenement te laten uitgroeien.”
 
De winnende ideeën met de reactie van de jury
  • Hergebruikstickers en Lokale Recycling Werkplaats
    Opzetten van een werkplaats bij het afval inzamelstation. Hier kunnen oude apparaten gerepareerd worden en onderdelen en materialen gescheiden worden zodat ze geschikt zijn voor hergebruik. De inzenders stellen een systeem met stickers voor zodat herkenbaar duidelijk wordt welke apparaten nog bruikbaar zijn, welke gerepareerd kunnen worden en welke echt afval zijn.  De jury was onder de indruk van de eenvoud van dit idee. Ook waardeert de jury het heel erg dat hier meerdere duurzaamheidsaspecten samenkomen. Milieu, werk en oude apparaten beschikbaar stellen aan mensen met weinig geld. 
  • In Contact
    Activiteiten organiseren in zorginstellingen als De Burcht, Voor Anker en St. Jozef voor zowel de bewoners als de omwonenden (kinderen, jeugd en volwassenen). Doel is dat mensen echt met elkaar in contact komen en samen iets doen. Bijvoorbeeld door de aanschaf van materialen waar kinderen en ouderen gezamenlijk mee kunnen spelen / werken, zoals een zand-, watertafel of interactieve tafel. De jury vroeg zich na de presentatie af waarom dit er nog niet is terwijl dit zo nodig is. De inzender sprak echt vanuit het hart en zit vol ideeën om hier iets moois van te maken. 
  •  Community Urban Gardening
    Deze inzender wil onbebouwde gronden (tijdelijk) als stadstuin inrichten voor het telen van groente. Dit bevordert de sociale cohesie, het is een gezonde bezigheid en mensen krijgen weer gevoel voor de natuur. Ook bij dit idee komen weer verschillende aspecten samen, duurzaam voedsel, de openbare ruimte, in contact komen met elkaar etc. Volgens de jury heeft de inzender ook duidelijk laten zien dat hier behoefte aan is. 
  • Afvalbakken voor hondenpoep.
    Afvalbakken met hondenpoepzakjes plaatsen in Compagniesterpark en voorlichtingsmateriaal hierover verspreiden. Doel is de wijk schoon en leefbaar te houden. Op de facebookgroep van de wijk wordt hier al tijden over gesproken. De jury ziet bij deze inzending veel enthousiasme en betrokkenheid. In de wijk zijn mensen al georganiseerd om dit gezamenlijk aan te pakken en is veel draagvlak. Dit vindt de jury erg belangrijk. 
  • Van PET naar Pret (winnaar van de publieksprijs)
    Pet flessen inzamelen, verwerken en met een 3D- printer nieuwe voorwerpen maken. Deze inzending richt zich op leerlingen van de groepen 7 en 8 in het basisonderwijs. Deze inzending heeft de publieksprijs gewonnen, maar ook de jury vond het een mooi idee. Heel bijzonder vindt de jury het dat kinderen mee kunnen doen aan een workshop door te betalen met ingezamelde pet-flessen. Zo is voor niemand de drempel te hoog.
  • Samen (W)eten we het beter
    Aandacht voor gezond eten en drinken op school en in de buurt. Als eerste stap wordt een aantrekkelijk watertappunt gerealiseerd. Als opstapje om te werken aan gezonder eten op school in samenwerking met ouderen uit het dorp (Westerbroek). Toen de jury deze inzending de eerste keer zag waren er veel kritische vragen. De jury ziet dat deze vragen serieus zijn opgepakt en dat de inzending hierdoor sterk verbeterd is. De jury is ook bij dit idee weer erg te spreken over de verschillende doelen waaraan gewerkt wordt, educatie over voedsel, eenzaamheid, gezondheid en afval.
 

Reactie toevoegen