Hulp gevraagd voor waakzame haan

Bewonersorganisatie Boswijk in Sappemeer zoekt hulp voor het kunstwerk ‘Haan’. De haan is te vinden tegenover Hengelsport Sappemeer, aan de Noorderstraat. De bewonersorgani- satie maakt zich sterk voor een hoognodige opknapbeurt van het beeldje en vraagt hiervoor informatie en beeldmateriaal over het uiterlijk van het beeldje ten tijde van de onthulling op 16 oktober 1971.
Hulp gevraagd voor waakzame haan
De smeedijzeren haan staat op een zinken sokkel en symboliseert ‘de waakzaamheid welke moet worden betracht wanneer wij zien naar de zich snel wijzigende toekomst’. Bewonersorganisatie Boswijk vindt de gedachte achter het kunstwerk nog steeds van deze tijd. Voor je het weet is er iets weg wat misschien nooit meer terug komt (historische panden, scholen, monumentale bomen etc.)

Het beeldje van de haan is gemaakt door de Groninger kunstenaar Klaas van Dijk (1913-1990). Hij studeerde aan Academie Minerva en was lid van Kunstkring De Ploeg. De kunstenaar heeft de haan ontworpen en gemaakt in opdracht van voormalig Aannemings- en wegenbouwmaatschappij Gruno. Deze heeft het beeldje geplaatst na de realisatie van de ‘boulevard’, de brede straat die in plaats kwam van het Winschoterdiep. Het werd onthuld tijdens de zogenaamde ‘Foetsie- kanaalfeesten’. Meer over de demping van het kanaal en het beeldje is te lezen via de website: www.dekrantvantoen.nl, zoekterm: het oude winschoterdiep is foetsie. Een bijpassend nostalgisch filmpje is te vinden op www.gava.nl, zoekterm: demping kanaal Sappemeer. De fraaie beelden zijn destijds gemaakt door dhr. J.A. Buiskool. Ook de goud-, brons- of geelkleurige haan komt eventjes in beeld tegen het einde van het filmpje.

De haan verdient een opknapbeurt, waakzaamheid aandacht. Het is inmiddels bekend dat de kleuren van beeld en sokkel destijds anders waren dan nu, ook was een staartveer langer. Wie kan de bewonersorganisatie helpen met foto’s waarop de oorspronkelijke kleuren duidelijk zichtbaar zijn? Wie kan de, aan de bovenzijde iets vervormde, sokkel herstellen, wie kan de staartveer verlengen, wie kan de haan weer laten stralen in het zonnetje? Het zou geweldig zijn als bedrijven, zzp-ers of andere professionals zich aanbieden uit maatschappelijk betrokkenheid. Ze worden genoteerd op een fraaie plaquette bij de haan.

Contact met bewonersorganisatie Boswijk? Mail naar: sboboswijk@outlook.com

Reactie toevoegen