Medische rijtesten uit Winschoten!

Elk jaar doet het CBR in Winschoten 250-300 rijtesten. Ouderen en mensen met een medische achtergrond moeten verplicht een rijtest doen om hun rijbewijs te halen of te behouden. Dit zijn mensen die bijvoorbeeld een hersenbloeding, beroerte hebben gehad of een been of arm niet meer volledig kunnen gebruiken. Ook psychische aandoeningen zoals ADHD, ADD en autisme vallen onder de rijtest. Locatie Winschoten is de lokatie voor heel noord-oost Groningen. CBR gaat deze lokatie vanaf Juni sluiten. Hierdoor moeten alle bovengenoemde personen naar Groningen stad of Assen uitwijken. Dit is voor deze doelgroepen erg problematisch. Praktisch gezien omdat ze daar niet gewend zijn te rijden en het ver weg is en financieel gezien omdat een grootste groep met een lesauto moet komen. Om toch goed voorbereid de rijtest af te leggen moeten ze vanaf huis lessen naar de stad en weer terug wat veel extra kosten met zich meebrengt. Kosten die voor veel ouderen niet op te brengen is. De rijtest zelf is gratis maar wordt op die manier alsnog een dure grap. Voor mensen met autisme is het ook niet wenselijk om een rijtest te doen ver uit eigen, bekend gebied.
CBR wil kleine locaties sluiten om kosten te besparen en omdat deze kleine locaties vaak geen geschikte spreekkamer hebben voor privacy van de kandidaat. Winschoten is daarentegen laatste jaren uitgegroeid tot een volwaardige locatie die verhoudingsgewijs ook veel rijtesten doet. En een heel groot gebied bediend. Locatie Winschoten zit op dit moment in een lokatie zonder geschikte spreek ruimte. Maar zal binnen 2 maanden verhuizen naar een locatie waar deze spreekkamer wel zit.
Als deze sluiting doorgaat zal het voor heel veel ouderen en minder validen niet meer mogelijk zijn om deze rijtest te doen en zullen zij niet in staat zijn hun rijbewijs te halen of te behouden. Voor veel mensen in deze omgeving is een sociaal isolement dan het gevolg. We kunnen en mogen deze doelgroep niet in de steek laten.

Reactie toevoegen