Help de boerenlandvogels

Stem voor de Gouden Grutto!
Peter Harry Mulder en Eline Ringelberg uit Muntendam zijn genomineerd voor beste natuurboer van Nederland. Peter Harry is akkerbouwer en Eline is boerin en doet aan boerderij- en natuureducatie. Zij wonen en werken op boerderij Kloosterplaats aan de Tussenklappen. Zij streven naar een weerbaarder akkerbouw waarin minder chemische input nodig is.

Peter Harry en Eline vormen samen met plaatsgenoten Mario Post en Harrie Wiechers de werkgroep Boerenbuitengebied Muntendam. (www.boerenbui tengebied.nl) De werkgroep zet zich in om, samen met vrijwilligers en met medewerking van de boeren, het typisch veenkoloniaal akkerbouwgebied kleurrijker te maken en om kleine stukjes land (de zgn. overhoekjes) om te toveren in insecten- en vogelparadijsjes. De werkgroep wil de biodiversiteit in het akker- landschap vergroten. Als aanvulling op het reguliere agrarisch natuurbeheer zoals akkerranden, plant de werkgroep struiken, voeren zij het bermbeheer op ecologische wijze en richten zij prachtige overhoekjes in weides met grazende Lakenvelder koeien (van Mario Post) en kruidenrijke stroken. Mooi Muntendam Het buitengebied van Muntendam wordt er mooier van en iedereen profiteert. Ook de boeren. Met minimaal 5% natuurlijke begroeiing in een gebied, is er voldoende natuurlijke plaagbeheersing – insecten, spinnen – om luizenplagen te voorkomen. Op de akkers zelf zoekt akkerbouwer Peter Harry Mulder naar mogelijkheden om het bodemleven te stimuleren. Dat bodemleven zorgt voor een goede structuur, vochthuishouding en beschikbaarheid van voedingsstoffen voor planten. De gewassen worden weerbaarder tegen ziektes en plagen. Ook insecten en akkervogels profiteren. e Gouden Grutto Award 2017 is een publieksverkiezing De prijs is een initiatief van Vogelbescherming Nederland. Het redden van akker- en weidevogels is al jaren een topprioriteit voor Vogelbescherming. De Gouden Grutto verkiezing is een initiatief om inspirerende natuurondernemers in de schijnwerpers te zetten.

Naast de publieksverkiezing is er ook een juryprijs. Waarom een Gouden Grutto Award? Bij de genomineerde boeren hoor je leeuweriken, kieviten of grutto’s boven het land. Je ademt er de geur van kruiden. Van zulke ondernemers willen we als consument toch de producten kopen? Want alleen met een gezonde financiële basis kan het Nederlandse boerenland blijven bruisen van het leven. Veel boeren hebben een groot hart voor de natuur. Zij willen geen saaie akkers en stille weilanden maar een kleurrijk boerenland vol vlinders en zingende vogels. Dat is een lastige opgave. Daarvoor verdienen deze boeren waardering. Stem op deze Muntendammer boer! Iedereen kan tot 6 april stemmen via www.redderijkeweide.nl. Op 7 april wordt de winnaar bekend gemaakt. 
Kijk op www.redderijkeweide.nl en stem op Peter Harry Mulder en Eline Ringelberg.

Reactie toevoegen