Robot Meccanoid opent eLAB

In Bibliotheek Hoogezand is op maandag 6 februari het eerste eLAB van de provincie geopend door wethouder Erik Drenth die zich daarbij liet assisteren door robot Meccanoid en Fiene Omlo. Het eLAB, dat zich midden in de bibliotheek bevindt, is een plek waar iedereen kennis kan maken met nieuwe technologie, zoals het programmeren van robots en 3D-printers. Biblionet Groningen, netwerkorganisatie van bibliotheken, richt zich met het eLAB op de ontwikkeling van 21e-eeuwse vaardigheden.
Robot Meccanoid opent eLAB
Innovatief laboratorium
Met het eLAB in Bibliotheek Hoogezand is een innovatief laboratorium gecreëerd waar beleven, inspireren, experimenteren en ervaren centraal staan. Het eLAB beschikt over de allernieuwste software, elektronica, 3D-printers en robots. Eén van die robots is de 120 cm grote Meccanoid die gisteren, samen met de 7-jarige Fiene Omlo, het eLAB feestelijk opende. Erik Drenth vertelde tijdens de officiële opening dat het wethouderschap van Hoogezand-Sappemeer de eerste baan is die hij niet aan zijn digitale vaardigheden heeft te danken. Hij noemde ontwikkelingen als het eLAB “zó belangrijk voor de toekomst van onze kinderen”.
 
Elke woensdag en zaterdag kunnen kinderen en jongeren in het eLAB een workshop volgen. Deze maand is er bijvoorbeeld de workshop ‘Scratch Junior’waarbij jonge kinderen op een eenvoudige manier leren programmeren. En bij de workshop ‘Bibberbeestjes’ maken kinderen vanaf 7 jaar grappige robotjes die kunnen bewegen. “De activiteiten die we organiseren zijn heel divers en het aanbod wordt steeds verder ontwikkeld. Innovatie staat namelijk ook niet stil”, vertelt één van de initiatiefnemers van het eLAB, Erik Hulst van Biblionet Groningen. 
 
21e-eeuwse vaardigheden
Binnen het onderwijs neemt het ontwikkelen van 21e-eeuwse vaardigheden een steeds belangrijkere plaats in. Vaardigheden als digitale geletterdheid, probleemoplossend vermogen en kritisch denken zijn steeds relevanter in de snel veranderende samenleving en voor de arbeidsmarkt. Met het eLAB draagt Biblionet Groningen bij aan de ontwikkeling van deze vaardigheden van kinderen en jongeren in de provincie Groningen.
Verschillende scholen zijn al op bezoek geweest in de bibliotheek om zich te laten informeren over de mogelijkheden van het eLAB. Erik Hulst: “Op de Van Heemskerckschool in Hoogezand loopt op dit moment een proef waarbij alle groepen een programma rondom 21e-eeuwse vaardigheden volgen.” Voor Biblionet Groningen is de samenwerking met het onderwijs essentieel om zoveel mogelijk kinderen met 21e-eeuwse vaardigheden in aanraking te brengen en het onderwijs benut de expertise en de technologie die is gebundeld in het eLAB.
 
Nieuwe rol van de bibliotheek
Biblionet Groningen, de netwerkorganisatie van bibliotheken in de provincie Groningen, richt zich niet meer alleen op de traditionele bibliotheekfuncties als lezen en het toegankelijk maken van kennis en informatie. In de bibliotheken van Biblionet Groningen krijgen inwoners van de provincie Groningen volop de ruimte zich te ontwikkelen, elkaar te ontmoeten, cultuur te beleven en te delen. Het doel is dat iedereen kan meedoen in de samenleving. Het toegankelijk maken van 21e-eeuwse vaardigheden sluit aan op deze nieuwe, bredere rol van de bibliotheek. Het eLAB in Bibliotheek Hoogezand is hierbij een proeftuin die als voorbeeld dient voor meer eLABs in bibliotheekvestigingen in de provincie.
 
Samen innoveren
Innovaties zoals het eLAB komen alleen tot stand door goede samenwerking. Biblionet Groningen werkt bijvoorbeeld samen met het Groningse Startup Kid en de Hanzehogeschool. “Onlangs hebben betrokkenen uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, Kielzog Kunstencentrum, Stichting Burgerparticipatie Hoogezand zelfs de Makers Community Midden Groningen opgericht”, aldus Erik Hulst, ”hierin werken we samen om elkaar te versterken en zo sneller te innoveren.”

Reactie toevoegen