Cultureel klimaat Midden Groningen

De huidige gemeenten Menterwolde, Slochteren en Hoogezand-Sappemeer vormen als gevolg van de herindeling, vanaf 1 januari 2018 de nieuwe gemeente Midden-Groningen. Deze gemeente is straks met meer dan 60.000 inwoners in omvang de tweede gemeente van onze provincie. Zo’n statuur biedt kansen en mogelijkheden op allerlei gebied maar vraagt zeker ook om een ambitieus Cultuurbeleid. Het platform  De Culturele Compagnie draagt graag bij aan de ontwikkeling daarvan en heeft daarom een manifest opgesteld dat als vertrekpunt kan dienen voor het richting geven aan een volwassen, nieuw cultuurbeleid. De Culturele Compagnie geeft richting aan cultureel klimaat voor nieuwe gemeente Midden Groningen.  
Cultureel klimaat Midden Groningen
Manifest
Als leidraad en basis voor mogelijke uitwerkingen van een cultuurbeleid, heeft de Culturele Compagnie een document opgesteld dat prikkelende uitgangspunten voor de politiek biedt. Dit document, het  Manifest werd op 23 januari tijdens een korte ceremonie aan de gezamenlijke gemeenteraden van Menterwolde, Hoogezand-Sappemeer en Slochteren gepresenteerd.
 
Wat is de Culturele Compagnie?
De Culturele Compagnie  is oorspronkelijk een overlegplatform van professionals en amateurs op het gebied van cultuur, onderwijs en welzijn in de gemeente Hoogezand-Sappemeer. Met het oog op de samenvoeging is de ledenlijst inmiddels uitgebreid met  deelnemers uit Slochteren en Menterwolde. Doelen zijn afstemming van het cultureel aanbod en het stimuleren van samenwerking en innovatie op het gebied van cultuur(onderwijs) en welzijn.
 
Onze missie 
De Culturele Compagnie vindt het belangrijk dat er een modern cultuurbeleid geformuleerd wordt dat zoveel mogelijk burgers toegang geeft tot kunst en cultuur. Immers, kunst en cultuur vergroten ons venster op de wereld, verbinden, dragen bij aan de ontwikkeling van hedendaagse vaardigheden en perspectieven en hebben zo dus niet alleen een creatieve maar ook een sociale en maatschappelijke waarde. 
Het is mede daarom van belang dat elke inwoner van Midden- Groningen straks  een culturele levensloop kan realiseren die bij hem of haar past. Ongeacht woonplaats of leeftijd.

Reactie toevoegen