Samen voor een veilige buurt!

Vanaf dinsdag 3 januari jl. is de WhatsAppBuurtPreventie (WABP) van de wijk Boslaan in Zuidbroek actief. Initiatiefneemster is Dorien de Vries. De eerste dag kwamen er meer dan 50 aanmeldingen binnen en op 8 januari stond de teller op 84 deelnemers. Aanmelden kan als je in één van de genoemde straten (Oudelaan, Boslaan, Letzekampe, Holthammen, Joustkamp, Meulenhörn, Winschoterdiep, Bovenende, De Hoogte, Rustenbroek, Veendijk, Dallepad en Vledders) van de wijk Boslaan woont door je naam, adres en 06-nummer te mailen naar wijkboslaan@gmail.com.
Binnen vijf werkdagen word je toegevoegd aan de WhatsApp-groep (Bij 256 leden is de groep vol en wordt er een tweede groep aangemaakt). Bij de gemeente is een aanvraag ingediend voor WABP waarschuwingsborden en stickers.
 
Samen staan we sterk
Goede samenwerking is van essentieel belang om van een Wabp groep een succes te maken. Naast samenwerking binnen de groep is ook het contact tussen nabijgelegen Wabp groepen van belang. Een verdachte zal zo snel mogelijk uit uw buurt proberen te komen. Vandaar dat contact met aangrenzende Wabp groepen via de beheerder belangrijk is. “WhatsApp Buurtpreventie is een Burgerinitiatief, voor burgers en door burgers, door samen te werken maken we onze buurt veiliger!”
 
Start een WhatsApp-groep met uw buren!
Buurtbewoners gebruiken steeds vaker WhatsApp (een berichtenservice voor smartphones) om elkaar te attenderen op verdachte situaties in de buurt. Iedereen in de buurt is dan snel geïnformeerd dat er mogelijk iets gaande is en kan maatregelen nemen. Een inbreker houdt er niet van dat buurtbewoners hun licht aan doen of uit het raam naar buiten kijken wanneer een verdachte situatie is gesignaleerd.  
 
Het werkt! 
Door deze groepen zijn er minder inbraken. Kijk op wabp.nl (WhatsApp Buurtpreventie) voor meer informatie, welke straten eronder vallen en de huisregels. Kijk of uw buurt hier al mee werkt. Zo niet? Start er 1 op met uw buren. 
Is er al een WhatsApp-Alert-groep actief in mijn buurt?
 
Zuidbroek
Wijk Boslaan
Samen voor een veilige buurt!
Straten; Oudelaan, Boslaan, Letzekampe, Holthammen, Joustkamp, Meulenhörn, Winschoterdiep, Bovenende, De Hoogte, Rustenbroek, Veendijk, Dallepad, Vledders.
 
Muntendam: 
Omgeving zwembad Muntendam
Straten; Kleine Venne, Vijverstraat, Driemolenslaan, Dollardlaan, Het Voorste Streekje, De Dreef, Kerkstraat, Wilhelminalaan.
Sylvia Kamps laat weten: “De app is actief in de omgeving Muntendam bij het zwembad, we hebben nu nog maar enkele bewoners. Maar hopen meer leden te krijgen natuurlijk.”
 
Noordbroek
Straten; Torenlaan, gedeelte Hoofdstraat.
 
Sappemeer
Deze WhatsApp BuurtPreventiegroep (WABP) is bedoeld voor de Kees de Haanstraat en directe omgeving. Aanmelden vanuit aangrenzende straten is dus ook mogelijk maar gebeurt in overleg i.v.m. het maximale aantal deelnemers per WABP-groep. WABP-beheerders uit aangrenzende gebieden worden verzocht om contact op te nemen om het dekkingsgebied van het netwerk in de regio te vergroten.
Samen voor een veilige buurt!
Straten
- Kees de Haanstraat en directe omgeving (aangrenzende straten).
- Noorderstraat 
- Noorderstraat ter hoogte Boswijk (Noorderstraat, Boslaan, 
Violenstraat, Boswijkstraat, Bos- wijklaan, Klinker.)
 
Voordat je zelf initiatief neemt, is het handig om te kijken of er al een WhatsApp groep be- staat voor jouw wijk. Op wabp.nl kun je op een kaart zien of dat het geval is. Bij bestaande groepen wordt het e-mailadres weergegeven waarmee je je kunt aanmelden bij de groep. 
 
Voordat je zelf initiatief neemt, is het handig om te kijken of er al een WhatsApp groep bestaat voor jouw wijk. Op wabp.nl kun je op een kaart zien of dat het geval is. Bij bestaande groepen wordt het e-mailadres weergegeven waarmee je je kunt aanmelden bij de groep.
 
Hoe werkt een WhatsApp-groep?
WhatsApp is een burgerinitiatief; de politie komt alleen in actie wanneer een melding via 112 wordt gedaan. Hierbij een aantal tips:
  • Gebruik de WhatsApp alleen bij verdachte situaties. Situaties waarbij u een ‘redelijk’ vermoeden hebt dat personen of situaties uw
    veiligheid en leefbaarheid beïnvloeden en niet ‘normaal’ zijn in het alledaagse straatbeeld.
  • Wissel relevante informatie uit. Denk dan aan signalementen, voertuigen, uiterlijke kenmerken en de reden waarom zaken verdacht op u overkomen.
  • Reageer door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon. De bedoeling is dat we een verdacht persoon het gevoel geven dat hij in de gaten wordt gehouden. Doe dit alleen als dit veilig kan en neem geen risico’s. Maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon en vraag of u hem ergens mee kunt helpen.
  • Voordat u met 112 gaat bellen let u op het signalement van de dader(s) (ook kleine details), eventuele vervoermiddelen met kentekens, de locatie/adres, eventuele zaken die men bij zich heeft, om wat voor reden u belt (mogelijke inbraak, vernieling, verdacht ophouden etc.) en een mogelijke vluchtroute.
  • • Laat met een WhatsApp-bericht ook elkaar weten dat 112 is gebeld om te voorkomen dat er een regen van 112 meldingen plaats vindt.

Reactie toevoegen