Basisscholen aardbevingsbestendig

Het afgelopen jaar heeft onderzoek plaatsgevonden naar de aardbevingsbestendigheid van de schoolgebouwen in de dorpen Noordbroek en Zuidbroek. Deze scholen liggen binnen het aardbevingsgebied. Muntendam en Meeden liggen daarbuiten. Uit de inspecties is gebleken dat er preventief bouwkundige aanpassingen nodig zijn om de scholen naar de huidige maatstaven toekomst- en aardbevingsbestendig te maken.
Hierover heeft de gemeente gesprekken gevoerd met de schoolbesturen. Het doel is om te zorgen voor veilige en goede schoolgebouwen die duurzaam zijn, passen bij het aantal leerlingen en die geschikt zijn voor huidige en toekomstige onderwijsvormen. In Zuidbroek zijn twee basisscholen, namelijk CBS De Wegwijzer en OBS De Tandem. De Tandem is gehuisvest in brede school het Kwartet, waar ook de peuterspeelzaal, kinderopvang en het consultatiebureau zijn gevestigd. Het voornemen is om beide basisscholen in Het Kwartet onder te brengen en Het Kwartet hiervoor passend te maken door verbouw en/of (tijdelijke) nieuwbouw. Daarnaast zal Het Kwartet bouwkundig worden versterkt. De reden voor deze keuze is dat beide scholen te maken hebben met een leerlingendaling en dat we op deze manier de ruimte in Het Kwartet optimaal kunnen benutten. In Noordbroek staat sinds het najaar van 2014 MFC De Noordsuythoeve. Naast de OBS Inspecteur Amerikaschool biedt dit gebouw onderdak aan o.a. kinderopvang, fysiotherapie, peuterspeelzaal, sportverenigingen, bibliotheek en het dorpshuis. Het voornemen is om De Noordsuythoeve bouwkundig te versterken.
Weth. Van der Veen licht toe: Noord- en Zuidbroek liggen in de 2e cirkel na Loppersum/Bedum. In Menterwolde liggen echter zo’n 8 à 9 putten waaruit nu meer gas wordt gewonnen omdat de putten in Loppersum dicht zijn. Het is dus niet ondenkbaar dat de contouren weer zullen wijzigen. De raad ging unaniem akkoord met het voorstel.

Reactie toevoegen