Nieuws van Neeltje

Het gaat goed met Neeltje, de verloskundigenpraktijk op de rand van Veendam en Muntendam/Menterwolde. Nog altijd gerund door moeder en dochter, Rolien en Sannemarije Ridder, groeide de praktijk uit tot dé kleinschalige praktijk van Veendam en omgeving. In de bijna zeven jaar dat deze praktijk nu bestaat werden vele Neeltje baby’s geboren. Vaak wordt gekozen voor een geboorte in eigen huis, en vooral de badbevalling wordt steeds populairder.
‘Sinds 2012 hebben we als praktijk een eigen bevalbad, het ‘Neeltje bad’. Dit is een opblaasbaar bad, waarmee vrouwen thuis in bad kunnen bevallen. Tijdens de weeën werkt het warme water heerlijk ontspannend. Je wordt er als het ware door omarmd, en gedragen. Hierdoor ben je heel flexibel in het kiezen van je eigen houding. De baby kan in bad geboren worden, een onder water geboorte, maar dit hoeft niet’, vertelt Sannemarije.
Rolien vult aan ‘Door dit eigen bad kunnen zwangeren van de praktijk laagdrempelig kiezen voor een badbevalling. En dat gebeurt dus ook steeds vaker. In 2014 kwam er een tweede bevalbad bij. En dit jaar hebben we het derde bad aangeschaft. Toevallig zijn ze op dit moment alle drie uitgeleend. Maar het idee is dat we twee ‘in bedrijf’ hebben en één als reserve’.
‘In bad bevallen is een echte aanrader, kan ik ook uit eigen ervaring zeggen’ aldus Sannemarije. Zij beviel in 2013 in het ‘Neeltje bad’ van haar eerste kindje. Op dit moment is ze zwanger van haar tweede kindje, dat in februari wordt verwacht. ‘De eerste bevalling ging heel snel, dus we zetten het bad dit keer van te voren al klaar’.
In het zwangerschapsverlof van Sannemarije komt een nieuwe verloskundige Neeltje versterken: Marina Antonides, geboren en getogen in Zuidbroek begint in januari bij de praktijk. Nadat Marina haar bachelor European Studies voltooid had, besloot zij alsnog om verloskundige te worden. Eén van haar beste keuzes ooit, zegt ze zelf. ‘Ik ga graag naast de zwangere en haar partner staan, en ontdek graag samen wat zij belangrijk vinden tijdens de zwangerschap, bevalling en in de kraam-
periode’, aldus Marina. Haar werkwijze en visie op de verloskunde sluiten helemaal aan bij wat Rolien en Sannemarije zo belangrijk vinden: persoonlijke begeleiding, met tijd en aandacht voor eigen wensen.

Reactie toevoegen