Snelste groei in Groningen

Op vrijdag 18 november viert zonnepanelenpark Sunbrouck dat in de provincie Groningen het afgelopen jaar meer energiecoöperaties zijn opgericht dan elders in Nederland. Dat onderzocht het kennisplatform voor lokale energie-initiatieven ‘HIER opgewekt’. In totaal zijn de afgelopen jaren meer dan 500 burgerinitiatieven in kaart gebracht, en dat aantal groeit het snelst in Groningen.
Om het goede nieuws te vieren reikt Sunbrouck een zonnepaneel uit aan Jan Meijer uit Noordbroek. De rest van de straat valt ook in de prijzen, want Sunbrouck deelt goody bags uit aan de buurtgenoten van de prijswinnaar. De tasjes met allerlei stimuleringsmiddelen om minder afval te maken, worden weggegeven in het kader van de Europese week voor de afvalvermindering,
Meneer Meijer won het paneel omdat hij één van de 55 mensen is die zonnepanelen van Sunbrouck koopt. Sunbrouck is een bewonersinitiatief van gemeente Menterwolde. In 2017 plaatst Duurzaam Menterwolde 1200 panelen op de crossbaan in Zuidbroek. Het zonnepanelenpark dat Sunbrouck gaat heten wordt één van de grootste parken van Nederland.
Inwoners in Menterwolde, Hoogezand-Sappemeer, Scheemda, of Slochteren kunnen zonnepanelen van Sunbrouck kopen. Door de landelijke regeling verlaagd tarief krijgt de deelnemer een energiebelastingkorting voor lokaal en duurzaam opgewekte elektriciteit. Op deze manier kunnen inwoners die binnen hetzelfde postcodegebied wonen met elkaar op een financieel rendabele manier energie opwekken. 

Reactie toevoegen