Uitstel besluit uitbreiding stikstofinstallatie

De Minister van Economische Zaken heeft meer tijd nodig om een besluit te kunnen nemen over de voorgenomen uitbreiding van de stikstofinstallatie aan de Hondenlaan in Zuidbroek. Dat heeft hij op 12 september aan de Tweede Kamer laten weten. Voordat het kabinet een definitief besluit neemt over de uitbreiding wil hij bekijken of de aanvullende inzet van kwaliteitsconversie vanuit het oogpunt van veiligheid nodig is bij het voorgenomen winningsniveau van 24 miljard m3 per jaar. Bij kwaliteitsconversie voegt Gasunie Transport Services (GTS) stikstof toe aan gas uit het buitenland zodat het geschikt wordt gemaakt voor gebruik door Nederlandse huishoudens.
Op verzoek van het ministerie van Economische Zaken heeft GTS medio 2016 een analyse uitgevoerd. Hieruit blijkt dat bij behoud van de bestaande capaciteitsmiddelen (gasopslagen en productie Groningenveld), de ombouw van de buitenlandse markt en bij het voorgenomen winningsniveau, de uitbreiding vanuit het oogpunt van capaciteit niet meer nodig is.
Dat komt onder meer omdat is gebleken dat vanwege de terugloop van de gasproductie uit het Groningenveld, meer technische capaciteit op het Groningenveld beschikbaar is dan voorheen werd aangenomen. Ook geeft de minister aan dat de huidige gasopslagen die het Groningengas kunnen opslaan voldoende inzetbaar zijn. Dat was tot voor kort onzeker. Bovendien start de marktombouw van laag- naar hoogcalorisch gas in het buitenland eerder.
Het uitstel van het besluit door het kabinet heeft tot gevolg dat de lopende werkzaamheden zodanig worden afgehecht dat het in de toekomst weer kan worden opgestart. De minister heeft in zijn brief aangegeven dat hij verwacht dat het kabinet kort na de zomer van 2017 kan beslissen of de uitbreiding van de stikstofinstallatie noodzakelijk is. De ingebruikname is dan voorzien in de winter van 2021 en 2022.

Reactie toevoegen