Dubbelexpositie Veenkoloniaal Museum

In het Veenkoloniaal Museum in Veendam is een dubbelexpositie ‘KLASSE kunstwerken’ en ‘KLASSE foto’s’. De exposities worden georganiseerd in het kader van het 150-jarig bestaan van scholengemeenschap Winkler Prins.
 
KLASSE kunstwerken 9 oktober t/m 15 januari 2017
‘KLASSE kunstwerken’ toont kunst uit de collectie van scholengemeenschap Winkler Prins.Al in de jaren twintig van de vorige eeuw begon de RHBS van Veendam, de latere Winkler Prins scholengemeenschap, met het aanleggen van een eigen kunstverzameling. Door de jaren heen heeft de school een indrukwekkende collectie beeldende kunst opgebouwd. In het kader van het 150-jarig bestaan van de Winkler Prins toont het Veenkoloniaal Museum van 9 oktober 2016 tot en met 15 januari 2017 een selectie van deze ‘klasse kunstwerken’.
Een van de topstukken is een originele houtsnede van M.C. Escher van de Tweede Scheppingsdag (De Scheiding der Wateren). Dit werk van Escher is afkomstig van de VAEVO: de Vereniging tot bevordering van het Aesthetisch Element in het Voortgezet Onderwijs. Die gaf kunstenaars opdracht om grafiek, zoals litho’s, houtsneden en etsen, te vervaardigen voor middelbare scholen.
Behalve voorbeelden uit de VAEVO serie, die speciaal voor deze gelegenheid opnieuw zijn ingelijst, is er werk te zien van Ploeg-kunstenaars Johan Dijkstra, Jan Wiegers en Jan van der Zee. Ook leden van de Cobragroep zijn goed vertegenwoordigd met litho’s van Karel Appel, Corneille en Constant.
Een groot deel van de kunstcollectie is gemaakt binnen de Rijksregeling BKR (Beeldende Kunstenaars Regeling). Het Rijk heeft een gedeelte hiervan geschon-ken aan Rijksscholen en zodoende heeft de Winkler Prins een gevarieerde verzameling Nederlandse kunst uit de jaren 1960-1970. De meest bijzondere BKR-werken zijn te zien op de tentoonstelling, alsmede de nieuwste aanwinsten van de school zoals de grote wandpanelen met digitale fotografie van Anna Kramer.
 
KLASSE foto’s 2 oktober t/m 5 februari 2017
‘KLASSE foto’s’ toont een selectie van klassenfoto’s van de Winkler Prins scholengemeenschap en voorgangers, die haar naam dankt aan encyclopedist Anthony Winkler Prins. Hij werkte van 1868 tot 1881 in Veendam aan zijn encyclopedie. Bijna niemand weet meer dat hij ook aan de wieg stond van één van de eerste scholengemeenschappen in Nederland. De oudste klassenfoto op de expositie dateert uit 1874, maar er zijn ook foto’s van de spijkerbroekenrellen die in het Veendam van de jaren zestig van de vorige eeuw hoog opliepen.

Reactie toevoegen