INSPECTIE EN INVENTARISATIE VAN GEMEENTELIJKE BOMEN

Er is gestart met de ‘Visual Tree Assesment’ (VTA) inspecties in de gemeenten Menterwolde en Hoogezand-Sappemeer. Tijdens de inspecties wordt bekeken hoe gezond en veilig de bomen in de openbare ruimte zijn. De gecertificeerde inspecteurs van ‘Pius Floris Boomverzorging’ uit Groningen voeren de inspecties uit. De inspectie is eind december 2016 afgerond. 
 
Problemen voorkomen met boomveiligheidscontroles
Tijdens de VTA-controle wordt de algemene conditie van de bomen in kaart gebracht. De medewerkers van ‘Pius Floris Boomverzorging’ letten op afwijkingen aan de bomen. Mogelijke problemen zijn: scheuren in de stam, dood hout, rotte plekken, parasitaire zwammen, ziekten of te grote holten. Alle bijzonderheden worden in kaart gebracht, met een advies aan de gemeente over de maatregelen die genomen kunnen worden. 
Vanwege de zorgplicht die de gemeente heeft zijn regelmatige inspecties van de bomen steeds belangrijker. Het risico op ongevallen is sterk te verminderen wanneer de gemeente de bomen in de openbare ruimte regelmatig laat controleren en verzorgen. Met de controles vermindert de kans op ongevallen doordat een boom bijvoorbeeld een tak laat vallen of in zijn geheel omvalt.
 
Meer weten?
Meer informatie over de boominspecties is op te vragen bij het KCC van de gemeente.