Roggebrood gebakken door Nanno Hamminga

Ik kom binnen bij Nanno Hamminga te Zuidbroek en word ontvangen met de klanken van een mechanisch kerk(koor)orgel met sleepladen systeem, gemaakt door Pieter Taai. Het orgel is afkomstig uit een kerk in Tofteryd in Zweden. Hij heeft dit orgel weer volledig opgeknapt en speelt er nu enthousiast op. 
Roggebrood gebakken door Nanno Hamminga
Een andere  hobby is het bakken van broodwaren m.n. roggebrood, maar bijv. ook krentenbrood, bruinbrood, taarten en banketstaven met de feestdagen. Dit alles op bestelling. Een aantal jaren geleden is hij ook eerste geworden met een oliebollenwedstrijd van Omroep Menterwolde.
Onder het genot van een heerlijke snee zelfgebakken krentenbrood krijg ik zijn verhaal te horen. “Een uit de hand gelopen hobby. Ik bak voor veel familie en vrienden. Ik maak vooral roggebrood. Een korte omschrijving van het bakproces; Het graan malen tot grof gebroken rogge (dit wordt gebruikt voor Gronings roggebrood) en dan heel veel kilo’s in ruim water. Als het goed is volgezogen ’s avonds in de oven en na 12 uur broeien eruit halen en overgieten met water. Dan nog stroop, zout en rogge erbij en het deeg is gereed om er brood van te maken.  Vervolgens het deeg in vormen en weer 12 uur in de oven. Veel werk dus en puur hobby.
Roggebrood gebakken door Nanno Hamminga
In dit jaargetijde verkoopt hij niet zo veel, maar vorig jaar op de Hobbybeurs in de Broeckhof heeft hij 80 broden verkocht en is de verkoop flink verhoogd. Ook dit jaar kunt u hem daar weer zien. Als de snerttijd aanbreekt wordt de vraag nog groter.

Reactie toevoegen