Participatieraad

De instelling van de Participatieraad Menterwolde vloeit voort uit een aantal artikelen van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 en de Participatiewet 2015.
In deze artikelen wordt de gemeenteraad verplicht een verordening vast te stellen voor de wijze waarop personen of hun vertegenwoordigers worden betrokken bij de uitvoering van deze wetten.
Aan deze verplichting heeft de gemeente Menterwolde voldaan door vaststelling van de Verordening Participatieraad Menterwolde 2015 op 26 maart 2015.
In deze verordening worden onder meer de doelen en taken van de Participatieraad omschreven.

Tot de doelen en taken behoren o.a.

  1. het bevorderen van de zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid van alle inwoners van Menterwolde;
  2. het bevorderen van de gezondheid en het terugdringen van sociaal-economische gezondheidsverschillen;
  3. het bereiken, ondersteunen en adviseren van kwetsbare groepen;
  4. het uitbrengen van adviezen - gevraagd en ongevraagd - aan burgemeester en wethouders over de hoofdlijnen van het te voeren gemeentelijk beleid als bedoeld in de WMO 2015, de Participatiewet en de Jeugdwet, alsmede over de uitvoering en uitgaven hiervan;
  5. het spelen van een rol bij het bevorderen van participatie in de gemeente Menterwolde;
  6. het onafhankelijk functioneren ten opzichte van het gemeentebestuur.

De samenstelling van de Participatieraad Menterwolde
Inwoners van de gemeente Menterwolde, van wie op grond van hun persoonlijke kwaliteiten, belangstelling en netwerk een grote betrokkenheid verwacht mag worden bij meerdere onderdelen van de MWO 2015, de Participatiewet en/of de Jeugdwet, kunnen door burgemeester en wethouders tot lid van de Participatieraad worden benoemd.
Gestreefd wordt naar een samenstelling waarmee de kennis en kunde van de leden zo goed mogelijk verdeeld is over het totale terrein waarop zij adviseert.
De procedure voor de werving en selectie van de leden is omschreven in een Huishoudelijk Reglement.

De Participatieraad bestaat thans uit de volgende personen:
Sikko van Bruggen (voorzitter), Jos van der Meer (vice-voorzitter), Hilbrand Jan Pater (secretaris),
Sinus Schuiling (penningmeester), Hans Confurius, Jan Venema en Tony Hulsebos.

Vergaderingen
De vergaderingen van de Participatieraad Menterwolde zijn openbaar en worden aangekondigd in het weekblad MiddenGroninger en op de website www.menterwolde.nl
De openbare vergaderingen zullen in 2017 worden gehouden op 26 januari, 23 februari, 16 maart, 20 april, 18 mei, 22 juni, 21 september, 26 oktober, 23 november en 21 december.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de secretaris van de Participatieraad, de heer Hilbrand Jan Pater, Overburen 6, 9636 HA Zuidbroek, tel. 0598-451877 / 06-57141895 of via het mailadres: h-pater@home.nl