Historische Kring Menterwolde

Precies honderd jaar geleden werd in Amsterdam een gebouw in gebruik genomen, wat een geheel nieuwe bouwstijl inluidde; het Scheepvaarthuis. Het gebouw was ontworpen door architect Joan Melchoir van der Mey in samenwerking met Piet Kramer en Michel de Klerk. De pas ontdekte mogelijkheden van bewapend beton werden toegepast, waardoor men de bakstenen op allerlei manieren aan de buitenkant kon gebruiken. Verschillende metselverbanden werden uitgevoerd. Verder verfraaid met smeedijzeren hekwerken en decoratieve ornamenten. Michel de Klerk ontworp nog meer gebouwen in deze stijl in Amsterdam. De ontwerpen speelden met hun materiaal en met de vorm. Baksteen was het bouwmateriaal in allerlei vormen en kleuren en op allerlei manieren toegepast. Horizontaal, verticaal, als parabool, met welvingen en golven. Symmetrie is niet aan de orde.
Vensters kunnen allerlei vormen krijgen. Door horizontale roeden ontstonden de typerende laddervensters. Het dak kon ver oversteken. Complexe balkons en dakconstructies. De van oorsprong Groninger architect Jan Gratema noemde het de Amsterdamse School. Deze stijl bleef niet in Amsterdam. De provincie Groningen telt zelfs, in vergelijk met andere provincies, de meeste gebouwen in de Amsterdamse School. In Menterwolde staan ook een aantal fraaie voorbeelden. Meer dan u zou vermoeden. In ons bulletin van augustus 2016 staan vele foto’s van deze gebouwen. Om enkele te noemen; de voormalige school en meesterwoning te Stootshorn, de vakgarage aan de Hoofdstraat te Noordbroek, het huis genaamd Robbedoes te Uiterburen, meerdere aan de Klaas Woltjerweg te Zuidbroek, de voormalige cafetaria en naastliggend winkelpand met woonhuis te Muntendam en het beeldbepalend pand aan de Hereweg te Meeden.
Onze historicus Nick Kieft gaat vertellen over de Amsterdamse School in Menterwolde. Zeer geïnteresseerd en gedreven, zoekend naar informatie en fietsend door Menterwolde heeft hij veel wetenswaardigheden vergaard, veel gebouwen gevonden en details gefotografeerd. Een avond over eigen omgeving. Voor sommigen over eigen huis. De moeite waard.

Reactie toevoegen